Het vooruitzicht op regen in Brazilië zorgde voor het weekend voor lagere soja- en koffieprijzen. De Russische tarweoogst is gereed en zorgt voor druk op de tarweprijzen en speculaties over een mogelijke productieverlaging zorgen ervoor dat de olieprijzen stijgen.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen op de Matif zijn eind vorige week gestegen op de CBoT. De Amerikaanse tarwe-export was vorige week lager dan verwacht en een grote Russische oogst drukt de prijs verder omlaag.
Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is vrijdag scherp gedaald. Verwachte regen in het door droogte geplaagde Brazilië is goed nieuws voor het gewas.
Suiker
De suikerprijzen daalden vrijdag in New York, maar stegen in Londen. De koers staat onder druk door een hoger verwachte suikerproductie en een krimpend suikertekort.
Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn gedaald. Verwachte regen in Brazilië is goed nieuws voor het gewas en resulteert in een hogere opbrengst.
Palmolie
De koers palmolie is vrijdag gedaald door een zwakke sojaoliekoers op de Dalian en lagere ruwe olieprijzen. Wel is er nog altijd sprake van een trage productie en sterke export.
Aardgas
De TTF-gasprijzen zijn eind vorige week gedaald. Goede voorraden en milde temperaturen verlagen de zorgen over mogelijke leveringsproblemen. De gasvoorraden in Frankrijk en Duitsland zijn vol en in Italië zo goed als vol. De verwachting is dat het warm blijft tot eind november.
Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg vrijdag, nadat OPEC+ zei verdere productieverlagingen te overwegen als het volgende week bijeenkomt. De verwachting is dat Saoedi-Arabië en Rusland de vrijwillige productieverlagingen ook volgend jaar doorvoeren.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg vrijdag. Een zwakke dollar gaf steun aan de euro, evenals uitspraken van ECB-bestuursleden Joachim Nagel en Robert Holzmann. Zij spraken zich uit tegen een eventuele renteverlaging op de middellange termijn.