Shutterstock

Nieuws grondstoffen

Puike productie, maar suikerkoersen bewegen niet

28 November 2023 - Jesse Torringa

Brazilië blijft hoge ogen gooien met de suikerproductie. Wederom worden er puike cijfers gepresenteerd, maar tot  lagere suikerkoersen leidt dat niet. Een moeizame export lijkt dat te blokkeren. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot afgelopen maanden is de suikernotering in Londen sinds november redelijk stabiel gebleven. De notering schommelde doorgaans tussen de $730 en $760 per ton, een kleiner interval dan voorgaande maanden. De zorgen over een mondiaal suikertekort blijven aanhouden door de lagere productie in Azië, Europa maar ook bijvoorbeeld Mexico. Brazilië kalmeert de suikermarkt ondertussen met een bovengemiddelde suikerproductie, maar weet dat niet om te zetten in een dalende koers. Op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 28 november) staat het witte suikercontract in Londen op $738 per ton. Daarmee vaart de suikernotering ongeveer dezelfde koers als afgelopen weken.

Ook nu het productieseizoen zijn einde nadert, blijft Brazilië puike productiecijfers presenteren. De Braziliaanse suikerindustrievereniging Unica meldde in een rapport dat de suikerproductie in het centrum en het zuiden van Brazilië in de eerste helft van november met 30,9% op jaarbasis is gestegen tot 2,19 miljoen ton. Daarnaast is de suikerproductie in het oogstjaar 2023/24 tot en met 15 november met 23,1% gestegen tot 39,4 miljoen ton suiker. Bovendien wordt er dit jaar meer van de hoeveelheid suikerriet gebruikt om te vermalen tot suiker, 49,41% tegen 45,97% vorig jaar.

Het is alleen een hele klus om die suiker de wereldmarkt op te krijgen. De logistieke problemen in de suikerexport blijven namelijk aanhouden in Brazilië. Net als afgelopen weken blijven de suikervoorraden oplopen in de suikerrietmolens en exporthavens. De bovengemiddelde suikerproductie kan daardoor de wereldmarkt niet bereiken en dat is volgens grondstofanalisten ook een van de redenen waarom de suikernotering zijn weg niet naar beneden vindt.

De vertraging voor vrachtschepen is vrijwel hetzelfde gebleven als een week geleden. Zij worden opgehouden door gebrek aan ruimte in de terminals. Het graantransport loopt namelijk ook op volle toeren. Naar verwachting duren de logistieke problemen tot aan de nieuwe oogst in Brazilië, die vanaf ongeveer maart 2024 weer van start gaat. Ook dan zal de logistiek opnieuw voor storingen zorgen in de suikerexport. Zoals het nu lijkt, wordt er volgend seizoen een nog grotere suikerproductie dan de huidige verwacht in Brazilië dankzij areaaluitbreiding vanwege hogere suikerprijzen, maar ook gunstige groeiomstandigheden en dus hogere opbrengsten. Als 's werelds grootste suikerexporteur is Brazilië erg bepalend voor de mondiale suikerprijs.

Moeizame bietenoogst West-Europa
Ondertussen blijft de suikerbietenoogst moeizaam verlopen in West-Europa door de vele en aanhoudende neerslag. Ook de eerste vorst van het jaar is een feit en dat maakt de oogst er niet makkelijker op. Het betekent niet direct dat er minder geoogst wordt en dus minder suiker wordt geproduceerd, maar er zijn wel vertragingen met de suikerproductie in suikerfabrieken in Frankrijk en België vanwege te weinig aanvoer. Dat moet ingehaald worden, of de fabrieken draaien aan het eind van het productieseizoen wat langer door. Een significante verlaging van de Europese suikerproductie is nu niet aan de orde vanwege het weer.

Suikerproductie Rusland neemt toe
De suikerproductie in Rusland ligt dit seizoen naar verwachting op het hoogste punt in vier jaar tijd. Dat meldt suikerhandelsgroep Czarnikow in een analyse. Dankzij bovengemiddelde opbrengsten bereikt de suikerproductie naar verwachting 6,5 miljoen ton. Afgelopen jaar was dat 6,2 miljoen ton. De Russische consumptie ligt op 5,8 miljoen ton en het overschot wordt doorgaans naar Centraal-Azië geëxporteerd. Volgens Czarnikow springt Rusland in het gat van de suikerexport dat India en Pakistan achter zich laten door de exportbeperkingen die zij hebben ingevoerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden