Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen bewegen alle kanten op

4 December 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen zitten in de lift onder meer door protesten tegen Oekraïense graanexport, suiker daalde juist door hogere suikerexporten uit dat land en betere productie in Brazilië. De roomprijs daalde en boter steeg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse inzaaivoortgang is de afgelopen week weinig opgeschoten en loopt nog altijd achter op het historisch gemiddelde. Ook is de tarweconditie iets achteruit gegaan. Marokko gaat subsidies aanbieden om zo'n 2,5 miljoen ton zachte tarwe te importeren tussen 1 januari en 30 april 2024. De droogte heeft ervoor gezorgd dat de oogst in het land lager uitvalt. 

Op de Zwarte Zee hebben stormen ervoor gezorgd dat de exporten uit Odessa lager liggen en dat de activiteiten in de Donauhavens stil liggen. De OekraÍense telers zijn bijna klaar met het inzaaien van de wintertarwe. Vorige week dinsdag was er zo'n 5,96 miljoen hectare graan ingezaaid waarvan 4,16 miljoen hectare wintertarwe. De verwachting is dat dit groeit naar 4,36 miljoen hectare. 

De Russische tarweproductie zou in 2024 kunnen groeien naar 90 miljoen ton. Het zou de derde grote oogst zijn in drie jaar tijd, ingegeven door een goede inzaaiperiode deze herfst. Gecombineerd met de bestaande voorraden zou de eindvoorraad uitkomen op meer dan 100 miljoen ton. 

In Slowakije is de regering akkoord gegaan met het verlengen van het verbod op de import van veertien verschillende grondstoffen uit Oekraïne. De handelsbeperkingen blijven in ieder geval tot het einde van het jaar van kracht en gelden onder meer voor tarwe, maïs en koolzaad. Poolse transporteurs kwamen in opstand tegen de export van graan vanuit Oekraïne naar de EU. Oekraïense bedrijven doen niet alleen de transporten tussen Oekraïne en Polen, maar daarna ook de rest van de rit tegen lagere tarieven. Daarom hebben Poolse chauffeur de grensovergangen geblokkeerd. 

Al deze ontwikkelingen maken dat de tarweprijs op de Matif vorige week steeg tot boven €220 per ton, met de opmerking dat in de weken daarvoor veel koerswaarde verloren ging. De prijsstijging heeft daarmee wat weg van een correctie. 

Suiker
De Europese suikerprijs is de afgelopen week gedaald. De import van Oekraïense suiker naar de EU vertienvoudigde het afgelopen jaar. Hierdoor dreigt Brazilië de rol als belangrijkste suikerleverancier aan de EU kwijt te raken. 

De Braziliaanse suikeroogst groeit in het seizoen 2023/24 met 27,4%. Conab voorspelt een recordoogst van 46,88 miljoen ton. In Frankrijk zit de suikerbietproductie licht in de lift. De voorspelling kan nog dalen na zware regenval in Noord-Frankrijk.

Zuivel
De roomprijs daalde afgelopen week door een afnemende vraag. Nu de kerst dichterbij komt, zwakt de vraag of. Ook zorgt de uitval van verwerkingsdagen eind december voor prijsdruk. De boternotering bleef nagenoeg stabiel. De vraag naar boter blijft zwak, maar er wordt weinig vers product op de markt gebracht. Door de hoge roomprijzen is er de afgelopen weken weinig verse boter geproduceerd. Er zijn nog wel relatief veel vriesvoorraden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden