RoyalCosun

Analyse grondstoffen

Suikermarkt begint andere koers te varen

12 December 2023 - Jesse Torringa

De suikermarkt vaart na een lange periode een heel andere koers. De zorgen over krapte en een tekort nemen af en dat laat zich gelden op de termijnmarkten. Brazilië voert daarbij de boventoon, maar ook India is van invloed door het stoppen met het gebruik van suikerriet voor ethanol. In Europa zijn de prijzen op de spotmarkt in oktober juist gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikermarkt stond het afgelopen jaar in het teken van krapte en zorgen over een tekort. In verschillende continenten vielen de suikerbiet- en -rietopbrengsten in 2022 al niet mee en ook dit jaar werden er tegenvallende rietopbrengsten gemeten in met name Aziatische landen door de gevolgen van weerfenomeen El Niño. Dat terwijl de wereldwijde consumptie ook licht toenam. Brazilië, met ruime afstand 's werelds grootste producent en exporteur, zag dit jaar juist een zeer goede suikerproductie, maar wist de suikermarkt desondanks nauwelijks minder verhit te maken. Tot afgelopen weken dan, toen Brazilië bleef verbazen met zeer goede suikerproductie en -exportcijfers.

De Braziliaanse suikerproductie van 2023 is zo goed als afgerond en verschillende marktbureaus verwachten een suikerproductie die de 40 miljoen ton of meer aantikt. Dat is te danken aan goede groeiomstandigheden en een groter aandeel van het omzetten van suikerriet naar suiker in plaats van ethanol. De Braziliaanse industriesuikergroep Unica meldt dat de productie tot half november met 23% was gestegen en toen op 39,4 miljoen ton stond. Daarnaast begint de export eindelijk op gang te komen, als we de cijfers van november zien. 3,7 miljoen ton werd er verscheept en dat is een record voor deze maand. Daarnaast nam de export met 0,8 miljoen toe vergeleken met oktober. Dat terwijl er nog altijd logistieke problemen zijn in de overvolle exporthavens van Brazilië. In totaal staat de suikerexport in 2023/24 nu op 22,5 miljoen ton. Dat is hoger dan de laatste twee seizoenen, maar lager dan in 2020/21.

Azië hield de afgelopen maanden met een matig groeiseizoen voor suikerriet de verhitte suikermarkt in de benen. De ogen zijn vooral gericht op India en Thailand, twee zeer grote jongens in de suikerproductie en doorgaans ook in de -export. In India geldt al langer een exportverbod op suiker, maar om de suikervoorraden verder te verhogen wordt er ook gestopt met het gebruik van suikerrietsap voor productie van ethanol. Volgens analisten moet dat ongeveer 2 miljoen ton extra suiker opleveren. Ook dat zorgt voor verlichting op de suikermarkt.

De afgenomen zorgen over het suikeraanbod uit zich duidelijk op de termijnmarkten. Voor het eerst in ruim een jaar tijd ziet de richting van de suikernotering in Londen en New York er heel anders. Medio november stond de suikernotering op de Liffe in Londen nog op $740 en in de laatste dagen van november sloot het witte suikercontract op $717per ton. Vandaag (dinsdag 12 december) staat de koers zelfs op $625 per ton. Dat is een daling van 15,5%. Het ruwe suikercontract in New York daalde zelfs met 20% in dezelfde periode. Kijkend naar de laatste jaren, blijft deze notering zeer hoog. Maar het is duidelijk dat de suikermarkt een andere koers vaart dan de afgelopen maanden.

In Europa blijft de gemiddelde prijs voor witte suiker stijgende op de spotmarkt volgens de Europese Commissie, al dateert deze data van de maand oktober. De gemiddelde prijs komt uit op €841 per ton, €21 hoger dan september. In alle drie de regio's neemt de prijs toe, waarbij in Zuid-Europa de prijs het hoogst ligt.

In Europa draaien de suikerfabrieken in deze periode van het seizoen altijd op volle toeren en dat is nu niet anders. Echter loopt de bietenoogst wat achter vergeleken met andere jaren door de vele neerslag die er is gevallen de afgelopen periode. Dat leidde tot vertragingen in de productie bij verschillende fabrieken, waaronder in Frankrijk. De oogst werd daarnaast in verschillende delen van Europa bemoeilijkt door vorst. Dat samen met het bijzondere groeiseizoen zorgt ervoor dat de Europese Commissie de Europese bietenproductie naar beneden bijstelt tot 16,5 miljoen ton suiker. Dat was twee maanden geleden 17 miljoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden