Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerexport Brazilië blijft ongemoeid doorgaan

16 Januari 2024 - Jesse Torringa

Ook na het beëindigen van het suikerproductieseizoen blijft Brazilië verbazen. Ditmaal is het de suikerexport, dat het nieuwe jaar uit de startblokken schiet. Dit is echter niet terug te zien in de suikernoteringen. Die hebben de weg omhoog weer gevonden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Braziliaanse suikerexport verliep moeizamer dan gewenst in 2023. De suikerproductie was ruim bovengemiddeld door goede opbrengsten, maar vanwege logistieke problemen viel de export lager uit dan de exporteurs lief was. De capaciteit in de havens werd maximaal benut doordat ook andere landbouwproducten als soja werden geëxporteerd. Het leidde ertoe dat de suikerprijzen nauwelijks daalden op mondiaal niveau, ondanks de goede productie in Brazilië. Eenmaal in de laatste maanden van 2023 trok de export aan, met als gevolg dat maar weinig een scherpe daling van de suikerprijs in de weg zat. En dat gebeurde dan ook.

Suikerexport Brazilië begint goed
Deze suikerexport van Brazilië trekt de lijn in 2024 verder door. Het land exporteerde in de eerste twee weken van januari al ruim 1,5 miljoen ton suiker, vergeleken met de 2 miljoen ton in de hele maand januari een seizoen eerder. Dat laten cijfers zien die zijn vrijgegeven door het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Handel. Ook is er in heel 2023 een recordhoeveelheid aan suiker geëxporteerd. In totaal staat het volume op 31,4 miljoen ton suiker, met een piek in december van zelfs 3,8 miljoen ton.

De goedlopende export is van invloed op de suikertermijnmarkt, maar zorgen over het aanbod blijven leidend voor de noteringen. Deze klimmen langzaam maar zeker weer omhoog, na de scherpe dalingen in de staart van 2023. Het warme en droge weer in Aziatische landen, veroorzaakt door weerpatroon El Niño, zorgt voor lagere suikerrietopbrengsten in belangrijke productiegebieden. Het opheffen van het geldende suikerexportverbod is daarmee weer verder weg dan ooit. Daarnaast was het relatief droge weer in Brazilië positief voor de afgelopen oogst, maar heeft suikerriet voor oogst 2024 juist te lijden door een tekort aan vocht. Daardoor kan het suikeraanbod in 2024 tegenvallen ondanks een toename van het areaal. Dat terwijl de mondiale vraag sterk blijft.

De suikernotering in Londen (ICE) is sinds de start van 2024 gestegen. Begin januari noteerde het witte suikercontract nog ruim $600 per ton, vandaag (dinsdag 16 januari) is dat $631 per ton. Gisteren sloot het contract op $626 per ton. Het ruwe suikercontract in New York laat een vergelijkbare toename zien.

Positieve herziening Thailand
In Thailand, de derde grootste suikerexporteur in de wereld, valt de suikerproductie minder beroerd uit dan verwacht volgens suikerhandelsgroep Czarnikow. Die schat de Thaise productie voor 2023/24 op 7,9 miljoen ton suiker, 500.000 ton meer in de vorige voorspelling medio 2023. Echter blijft dit naar verwachting een van de slechtste suikerrietoogsten in de laatste vijftien jaar volgens Czarnikow. De herziening werd gedaan doordat de berichten van de suikerindustrie iets positiever zijn dan verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden