Shutterstock

Analyse grondstoffen

Cacaonotering op recordhoogte door tekort

31 Januari 2024 - Jesse Torringa

De prijzen op de cacaomarkt zijn deze week tot recordhoogte gestegen door zorgen over het aanbod en het matige perspectief op verbetering op de langere termijn. Daarnaast neemt de vraag naar de grondstof, ondanks de hoge prijzen, nog niet af.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De benauwdheid over een laag aanbod en schaarste op de cacaomarkt is de afgelopen weken verder toegenomen door tegenvallende productie en weinig zicht op verbetering. De termijnmarkten zijn daar een goede afspiegeling van. Die stijgen, met af en toe een minimale prijsdaling, gemiddeld sterk. Inmiddels is het ingrediënt voor chocolade de recordprijs van juli 1977 gisteren (30 januari) voorbijgegaan, hoewel inflatie daarbij niet ingerekend zit. Het zegt echter genoeg over de nijpende situatie waarin deze markt zich bevindt. Op termijn wordt het aanbod niet veel beter en verschillende analisten en marktbureaus zien nog geen daling van de prijs. Het cacaocontract in Londen staat deze ochtend (31 januari) op omgerekend $4.870 per ton.

Een van de redenen waarom de cacaoprijzen stijgen, is het beperkte aanbod, dat eerder verder afneemt dan verbetert. Zo neemt de cacaoproductie in 's werelds grootste cacaoproducent Ivoorkust verder af. Uit overheidsgegevens van 29 januari blijkt dat cacaoboeren in Ivoorkust van 1 oktober tot 28 januari 1 miljoen ton cacao naar havens hebben gebracht. Dat is een daling van 36% ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. Enkele weken geleden lag dit percentage lager.

Daarnaast neemt de vraag naar de grondstof ook nauwelijks af ondanks de sterk gestegen prijzen, melden analisten. Tot slot worden de cacaoprijzen verder ondersteund door de bezorgdheid dat een El Niño-weerpatroon de mondiale cacaoproductie verder aantast. Dat gebeurde al eerder in 2016. Toen stegen de cacaoprijzen naar het hoogste niveau in twaalf jaar nadat El Niño droogte veroorzaakte die de cacaoproductie verlaagde. Daardoor zijn de vooruitzichten voor een grotere productie op termijn ook niet erg positief. /p>

Door de hoge prijzen ligt uitbreiding van de cacaoteelt in verschillende landen voor de hand, maar dit is een proces van jaren omdat de cacaobomen pas na enkele jaren bonen produceren. Daarnaast profiteert niet ieder land van de hoge prijzen. In Ghana en Ivoorkust zijn bijvoorbeeld de cacaobonen ver van tevoren verkocht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden