Shutterstock

Analyse grondstoffen

Echte pijn van hoge cacaoprijs moet nog komen

14 Februari 2024 - Jesse Torringa

De prijsstijging van de grondstof cacao was met ruim 65% over 2023 al zeer fors, maar dit jaar schiet de prijs echt omhoog. Sinds januari dit jaar werd cacao al 40% duurder. Ondertussen stijgen cacaoproducten zoals chocolade slechts beperkt in prijs. Dit betekent dat de prijsstijgingen nog niet zijn doorberekend door de industrie en de echte pijn nog gevoeld moet gaan worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaobonennotering blijft ook in 2024 ongemoeid verder stijgen. Inmiddels staat het cacaocontract in Londen op $6.122 per ton en dat is bijna 40% hoger dan eind 2023 toen de notering op $4.300 per ton stond. Het cacaobonencontract in New York laat eenzelfde stijging zien. Inmiddels is de notering het oude prijsrecord van $4.800 per ton uit 1977 al ruimschoots voorbijgegaan (inflatie niet meegerekend), terwijl dat nog geen drie weken geleden werd verbroken.

De oorzaak voor deze zeer grote prijsstijgingen zijn bekend: weersomstandigheden die de cacao-oogst negatief beïnvloeden in 's werelds grootst cacaoproducerende landen Ivoorkust en Ghana. Eerder was het zware regenval die voor schimmel zorgde en de cacaobonen zwaar aantastte. Momenteel is het droogte en zijn er de seizoensgebonden harmattan-winden, welke met grote intensiteit wind- en stofschade geven. Ook worden cacaobomen getroffen door het Cacao swollen shoot virus, een virus waardoor bomen minder productie geven en binnen enkele jaren doodgaan. Het lagere aanbod uit deze twee landen leidt momenteel tot aanzienlijk kleinere volumes op de wereldmarkt, terwijl de vraag goed staande houdt. Daardoor lopen de prijzen hard op.

De consument, maar ook de cacaoverbruikers, merken tot op heden weinig van de sterk gestegen cacaoprijzen. Volgens het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) steeg de prijs van chocolade 12% over heel 2023. Het Financieel Dagblad (FD) meldt dat chocoladefabrikanten en de sector hun cacaobonen ruim van tevoren inslaan. Ze raken langzaam door hun voorraden heen, waardoor er vertraging is in de stijging van de kosten. De echte pijn moet dus nog komen voor de fabrikanten en cacaogebruikers, en uiteindelijk de consument. Doordat cacaoproducten nog relatief goedkoop zijn vergeleken met de grondstofprijs, is er nog geen lagere afname van producten als chocolade op te merken bij de consument volgens het FD.

Kantelpunt
Inmiddels zit de afname wel op een kantelpunt, zeker op mondiaal niveau, zo meldt de BBC. Één van 's werelds grootste chocoladefabrikanten Hershey meldde vorige week aan de BBC dat de hogere kosten nu langzaam beginnen door te sijpelen naar de consumenten en dat dit producenten onder druk gaat zetten. Het bedrijf gaf aan dat de winstgevendheid onder druk komt te staan en dat de prijzen daardoor verhoogd kunnen worden.

Normaliter lokken hogere prijzen meer aanbod uit, maar bij de cacaoproductie gaat dat lastig. Cacaobomen hebben meerdere jaren nodig om te kunnen groeien en winstgevend te worden. Daarnaast krijgt de cacaoboer veel minder uitbetaald van de prijs per ton dan waartegen de cacao in Europa wordt verkocht. Daarnaast wordt veel cacao al ver van tevoren verkocht. Daardoor profiteren cacaoboeren niet van de hoge prijs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden