De cacaonotering zet de opgaande trend door, al lijkt de scherpste stijging even achter de rug. Niet alleen de ondergemiddelde productie in West-Afrika is daarvoor de reden, maar ook de grote instap van speculatieve investeerders blijkt de cacaonotering te ondersteunen. De kansen op een trendbreuk zijn ondertussen ver te zoeken.
De magere cacaobonenoogst in West-Afrika en beperkte voorraden hebben de cacaobonenprijs naar recordhoogtes gestuwd. In het laatste kwartaal van 2023 steeg de cacaonotering ICE in Londen zo'n 25% en nu in het begin van 2024 zette de stijging nog scherper voort. Op het moment van schrijven staat de notering op omgerekend $6.122 per ton en is de scherpe rally van de afgelopen twee weken wat tot rust gekomen. Dat neemt niet weg dat er iets is veranderd tussen vraag en aanbod.
De cacaomarkt is behoorlijk opgelopen in prijs door zorgen over het aanbod uit Ivoorkust en Ghana, die ruim 60% van de wereldproductie voor hun rekening nemen. Kleinere oogsten door ongunstige weersomstandigheden met schimmel- en virusziekten die de plantages aantastten, zijn hiervoor de reden. Ook de afgelopen seizoenen kampte de cacaomarkt al met een tekort door een goede vraag terwijl de productie wat achterbleef, zo meldde de Internationale Cacao Organisatie enkele weken terug. Zij schatten het wereldwijde tekort in 2021/22 op 216.00 ton cacaobonen, gevolgd met een tekort van 100.000 ton in 2022/23. Dit seizoen zal de markt kampen met een tekort van 400.000 ton.
Nu ook de verwachtingen voor het komende seizoen en daarna niet erg positief zijn wat betreft de productie, nemen de zorgen verder toe en dat uit zich in de scherpe prijsstijging van afgelopen weken. Niet voor niets dat de voorverkoop van 2024/2025 in Ivoorkust al is stopgezet totdat er meer duidelijkheid is over de productie. Echter is er nog een reden waardoor de markt steun krijgt.
Speculatieve investeerders
Sinds het begin van 2024 hebben commerciële spelers zoals beleggingsfondsen en andere speculatieve investeerders een deel van de prijs verder opgedreven. Dat meldt The Financial Times. Uit cijfers van de Comodity Futures Trading Commision (CFTC) blijkt dat er sinds januari $8,7 miljard is opgebouwd in de cacao-contracten in New York en Londen, met de verwachting dat de prijzen verder rap zullen stijgen. Dit is voornamelijk terug te zien in de sterke stijging van de notering vanaf half januari en een van de redenen dat de notering plots zo scherp steeg.
Gestegen prijs liquideert vraag (nog) niet
Hogere prijzen leiden doorgaans tot een lagere vraag, maar op de cacaomarkt is dat ondanks de zeer sterk gestegen prijzen niet aan de orde, zo stelt ING in een analyse over de cacaomarkt deze maand. De bank geeft aan dat de vraag enkele procenten is getemperd in 2023 als gevolg van gestegen cacaoprijzen, maar dat dit alles behalve voldoende is om de markt weer in evenwicht te brengen. In Europa bleef de vraag vrijwel gelijk aan 2022, terwijl in Amerika de vraag het meest terugliep. Nu de cacaoprijzen wederom scherp zijn gestegen stellen analisten en grote chocoladeproducenten zoals Hershey dat de verkoop verder zal teruglopen.
Cacaoverwerkers sluiten de deuren
Het tekort aan cacaobonen in de wereld leidt tot hogere prijzen, maar is niet direct positief voor cacaoboeren in West-Afrika. Zo vallen cacaoverwerkingseenheden in Ghana stil doordat er te weinig aanvoer is om te blijven draaien, het gevolg van de magere cacaobonenoogst in het land. Dat meldt persbureau Bloomberg. De huidige situatie maakt het er niet beter op: Het land heeft momenteel veel hinder van de droge en jaarlijks terugkerende Harmattan winden, wat de cacaoplantages schaadt.