Soms lijkt de markt een voorspellende gave te hebben. Voor de stijgende graanprijzen begin deze week was weinig aanleiding volgens analisten. Dat was afgelopen handelssessie wel anders. Oekraïne verwacht in 2024 een fors kleinere graanoogst en in Brazilië vallen sojaopbrengsten tegen. In ons deel van de wereld werkt het voorjaar niet mee voor boeren.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €195 per ton. In Chicago was er weinig beweging op de granenmarkt. Het meicontract tarwe op de CBoT sloot een kwartje hoger op $5.47½ per bushel. Maïs bleef onveranderd op $4.41¾ per bushel. Meer actie was er in soja dat een plus van 1,4% noteerde. Het meicontract kwam daarmee uit op $11.96 per bushel.
De Oekraïense graanunie UGA schrijft dat Oekraïne in 2024 potentieel 76,1 miljoen ton graan en oliehoudende zaden kan dorsen. Dat is fors minder dan de oogst in 2023 toen 82,6 miljoen ton werd geoogst. In de prognose wordt uitgegaan van een gemiddeld verloop van het groeiseizoen, schrijft de UGA in de toelichting. Als oorzaak voor de kleinere oogt noemt UGA een krimp van het areaal door lage graanprijzen op de wereldmarkt en relatief duur transport vanuit Oekraïne.
Slechte marktomstandigheden
De Oekraïense tarweoogst wordt ingeschat op 20 miljoen ton voor de komende oogst tegen 22 miljoen ton in 2023. Dat zou als dit gerealiseerd wordt de kleinste tarweoogst in twaalf jaar zijn. Door de kleinere oogst is er voor 2024/25 ook minder tarwe beschikbaar voor de export. UGA schat de export voor komend seizoen op 13 miljoen. In het lopende seizoen rekent de bond met 16 miljoen ton tarwe dat uitgevoerd zal worden. Bij maïs verwacht UGA eveneens een krimp. De oogst wordt nu geraamd op 26,3 miljoen ton tegen 29,3 miljoen ton vorig seizoen. "De verwachtingen voor de maïsoogst van het nieuwe seizoen verslechteren als gevolg van een mogelijke krimp in het maïsareaal. Agrarische bedrijven lijden verliezen door te lage prijzen die worden veroorzaakt door een neerwaartse prijsontwikkeling op de wereldmarkt", schrijft UGA.
Zo ongeveer het enige gewas waar groei in zit is soja. Door relatief hoge prijzen wordt in de prognose de opbrengst gezet op 5,5 miljoen ton komende oogst. Dat was afgelopen seizoen 4,9 miljoen ton. De productie van koolzaad en zonnebloemen is de komende oogst vergelijkbaar met 2023. Voor zonnebloemen wordt de oogst geraamd op 13,6 miljoen ton tegen 13,5 miljoen ton in 2023 en voor koolzaad op 4,2 miljoen ton komende oogst, afgezet tegen 4,3 miljoen ton afgelopen oogst.
De weerberichten voor Europa versterken de ondertoon die gisteren heerste onder spelers op de granenmarkt en die enigszins bullish was. Het is relatief zacht tot zelfs warm voor deze tijd van het jaar wat de ontwikkeling van de wintergranen ten goede komt. Het blijft alleen nat in het noordwesten van Europa. Een deel van de wintertarwe is door de herfst al niet gezaaid door aanhoudende natte omstandigheden afgelopen herfst en nu dreigt hetzelfde te gebeuren met de zomergranen.
Braziliaanse soja valt tegen
Soja kreeg gisteren in zetje in de rug door een nieuwe opbrengstverwachting van Conab voor Brazilië. Door droge omstandigheden heeft het bureau de opbrengst harder naar beneden bijgesteld dan waar analisten vanuit gingen. Conab verlaagde de sojaoogst met 2,5 miljoen ton naar 146,9 miljoen ton. Het USDA ging afgelopen vrijdag nog uit van een Braziliaanse oogst van 155 miljoen ton. Conab verwacht een gemiddelde opbrengst van 3,25 ton per hectare. Dat was in de vorige maand nog 3,31 ton per hectare en vorige seizoen werd 3,40 ton per hectare gedorst.
Braziliaanse sojatelers hebben volgens Safras & Mercado 54,4 miljoen ton soja van de huidige oogst verkocht aan verwerkers en exporteurs. "De verkoop door boeren blijft doorgaan omdat producenten, ondanks de dalende graanprijzen, contant geld nodig hebben", vertelt Luiz Fernando Roque, een soja-analist bij Safras aan Reuters. 'Soms, als de markt stopt met dalen, nemen de verkopen door boeren toe, maar uiteraard blijft het verkooptempo onder het gemiddelde." Roque verwacht dat boeren soja zo lang mogelijk vast zullen houden tot prijzen wezenlijk verbeteren. In het vijfjarig gemiddelde hebben telers rond deze tijd ongeveer de helft van hun soja verkocht. Dat is nu ruim een derde.