Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonotering hoogste ooit in aanloop naar Pasen

26 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Cacaoprijzen zijn afgelopen week naar recordhoogte gestegen. De sector komt meer en meer onder druk te staan en cacaobedrijven zoeken naar manieren om de aanvoer van bonen zeker te stellen. Ook lijkt de komende Europese ontbossingswet (EUDR) cacaovoorraden in Amerika te beïnvloeden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in New York steeg afgelopen maandag voor het eerst tot een waarde van $9.649 per ton. In Londen steeg de notering naar £8.193 per ton.

De druk op de cacaosector zullen Nederlandse consumenten misschien al met Pasen ervaren. Bloomberg meldt dat in de VS de gemiddelde prijs voor paaseitjes het afgelopen jaar al 12% is gestegen. Voor sommige bekende chocolade-eieren in het Verenigd Koninkrijk moet de consument zelfs al 50% meer neerleggen. Ook in Nederland zijn chocolade-eitjes gemiddeld 10% tot 15% duurderdan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek. Meer prijsstijgingen worden in de loop van dit jaar verwacht als nieuwe contractperioden gaan lopen.

Cacao-export Ghana verder onder druk
Onder andere door extreem weer en plantenziekten is afgelopen jaar het cacaoaanbod in West-Afrika verder gekrompen, zo ook in Ghana. Ook de inkomsten uit Ghanese cacao-exporten zijn enorm gedaald ten opzichte van vorig jaar. Waar januari en februari samen in 2023 zorgden voor $711,5 miljoen aan opbrengsten, was dit voor de eerste twee maanden van 2024 $508,4 miljoen, dik 28% minder. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van de Ghanese centrale bank. Het kleinere West-Afrikaanse cacaoaanbod drukt op de exportpositie van Ghana, wat mogelijk ook drukt op de Ghanese cedi. De Ghanese handelsbalans staat voor januari en februari 2024 samen op $392,8 miljoen, waar dit vorig jaar nog $862,5 miljoen was (ruim 54% gedaald).

Druk op cacaobedrijven neemt toe
ICCO meldt in het rapport voor februari dat Ghana vergeleken met vorig seizoen 35% minder cacao aanvoert in haar havens. Signalen wijzen op toenemende druk op de sector in Ghana. Eerder bleek dat steeds meer cacaofabrieken in Ivoorkust en Ghana het werk volledig of deels hebben neergelegd. Door de cacaokrapte doen bedrijven er alles aan om bonen zeker te stellen. Guan Chong Bhd is een van de grootste cacaoverwerkers ter wereld. Bloomberg schrijft dat de CEO, Brandon Tay Hoe Lian in een interview in Kuala Lumpur vertelde dat verwerkers enorme bonussen betalen om bonen zeker te stellen en sluitingen van fabrieken te voorkomen. Bonussen van ongeveer $400 per ton in Ecuador en Peru, $500 per ton in Indonesië en in Ivoorkust zelfs tot $2,545 extra, vertelde hij. Het bedrijf zou momenteel cacaobonen zoeken in die landen, dus ook buiten Ivoorkust en Ghana, mede om het leveringsrisico te verlagen.

EUDR slinkt West-Afrikaanse bonenvoorraad in Amerika
De nieuwe ontbossingswet (EUDR), waar bedrijven zich eind dit jaar aan moeten houden, lijkt invloed te hebben op de cacaobonenvoorraad in Amerika. De internationale cacao-organisatie (ICCO) meldt in een bericht over februari dat de Ivoriaanse en Ghanese bonenvoorraad daar minder worden. Markthandelaren speculeren dat de EUDR hiervan de oorzaak is. Europese bedrijven zouden, om de komende wetgeving een stap voor te zijn, nu al voorraden uit deze landen inslaan.

Lhbti's wetsvoorstel in Ghana
Mogelijk zou nog een andere factor komend jaar de Ghanese economie, zo ook de cacaosector, onder druk kunnen zetten. Bloomberg schrijft over een wetsvoorstel tegen de lhbti-gemeenschap, die op dit moment nog niet is doorgevoerd, de vraag is nog of dat gaat gebeuren. Die beslissing ligt op dit moment bij de president Nana Akufo-Addo. Als dergelijke wetgeving van kracht wordt, zou dit van invloed kunnen zijn op de handel met Ghana en moeten cacaobedrijven naar eigen inzicht hun ethische normen opnieuw overwegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden