Het USDA kwam vlak voor het lange paasweekend met de areaalverwachting. Er wordt zoals het er nu voor staat in de VS minder maïs en tarwe en meer soja gezaaid. Dat is zoals analisten al verwachtten, maar toch volgde er best een stevige reactie op de beurs in Chicago. Polen en Oekraïne zijn er gisteren niet uitgekomen over de graanimport, al zijn ze dicht bij een akkoord.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 hoger op €203,50 per ton. Op de CBoT zaten de granen steviger in de lift. Tarwe sloot 2,4% hoger op $5.60¼ per bushel. Maïs sloot zelfs 3,6% hoger en kwam daarmee uit op $4.42 per bushel. Soja sloot niet in het groen en leverde 1 cent in naar $11.91½ per bushel.
Het USDA kwam gisteren met de areaalverwachting voor komend seizoen naar buiten. Analisten rekenden er al op dat maïs minder in trek is bij de Amerikaanse akkerbouwer en dat hij een voorkeur heeft voor soja. Het maïsareaal krimpt met 5% volgens het USDA naar 90 miljoen acres (circa 36 miljoen hectare). Er wordt 3% meer soja gezaaid en dat areaal komt daarmee uit op 86,5 miljoen acres (circa 35 miljoen hectare). De totale oppervlakte dat is beteeld met tarwe levert 4% in ten opzichte van vorig seizoen naar 47,5 miljoen acres (circa 20 miljoen hectare). Er is 7% minder wintertarwe gezaaid. Zomertarwe en durumtarwe wordt er dan weer wel meer gezaaid. Naast de areaalverwachting kwam het USDA gisteren ook met nieuw voorraadcijfers. Ten opzichte van maart vorige jaar is de tarwevoorraad 16% groter, maïs 13% en soja 9%. De areaalverwachting die bullish is weegt zwaarder dan de voorraadcijfers die bearish zijn.
Importperikelen
Polen en Oekraïne zijn dicht bij een oplossing voor de import van agrarische goederen. Dat zei de Poolse premier Tusk na afloop van het overleg tussen beide landen gisteren. Tot een akkoord is het echter nog niet gekomen. Onder druk van protesterende boeren (van blokkades aan de grens tot het saboteren van een trein geladen met graan uit Oekraïne) zoekt Tusk naar een oplossing voor de instroom van graan uit Oekraïne. Poolse boeren willen dat er een einde komt aan de uitzonderingspositie voor Oekraïne dat sinds de Russische invasie als derde land heffingsvrij mag exporteren naar de EU. Oekraïne benadrukt dat het maar om kleine volumes gaat die richting Europa worden afgezet en dat het overgrote deel van de export weer via de Zwarte Zee loopt. Het is echter onbespreekbaar voor Oekraïne om helemaal geen graan meer via Polen te exporteren.
Brussel wil een extra heffing invoeren voor graan dat uit Rusland en Wit-Rusland wordt geïmporteerd. Daarmee snijdt de EU vooral zichzelf in de vingers volgens de directeur van agrarische waakhond Rosselkhoznadzor. Met het invoeren van een extra heffing zal er minder graan naar de EU gestuurd worden, zegt het hoofd van de dienst Sergei Dankvert tegen het Russische persbureau Tass. Rusland kan met circa 2,5 tot 3 miljoen ton graan dat eigenlijk voor de EU bestemd was andere afnemers bedienen, zo luidt het.