De Europese export van tarwe blijft achterlopen op vorig seizoen. Oekraïne levert tot nu toe het lopende seizoen wel meer tarwe aan de EU. In Brazilië zijn de effecten van het weerfenomeen El Niño terug te zien in de opbrengsten van maïs en soja. Regen in de VS zorgde daar voor prijsdruk op de CBoT.
Over de hele linie deden de graankoersen een stapje terug afgelopen handelssessie. De EU importeert tot nu toe dit seizoen minder tarwe dan vorige seizoen. Geen verrassing, maar wel een bevestiging dat de concurrentie, vooral uit het Zwarte Zeegebied, stevig blijft. Verder kwam er een hele rits cijfers uit Brazilië over maïs en soja en raken handelaren in de VS meer en meer in de ban van de weerberichten.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €201,75 per ton. Koersen op de CBoT zaten ook in het rood afgelopen handelssessie. Tarwe was de grootste daler en sloot 2,1% lager op $5.45¼ per bushel. Maïs leverde met 2% net iets minder in en sloot op $4.26½ per bushel. Soja daalde met 1% naar $11.74 per bushel.
De EU exporteerde tot en met 1 april 23,0 miljoen ton tarwe. Vorig jaar deze tijd stond de exportteller op 23,9 miljoen ton. Marokko is met 3,3 miljoen ton de grootste afnemer van tarwe uit de EU. Na Marokko volgen Nigeria, Algerije, China en Egypte in de top 5 van grootste afnemers. Oekraïne is de belangrijkste leverancier van tarwe aan de EU. 5,1 miljoen ton tarwe is er tot nog toe uit Oekraïne geïmporteerd tegen 4,6 miljoen ton vorig seizoen. Oekraïne is daarmee goed voor 70% van alle tarwe die de EU invoert.
De EU heeft fors minder maïs ingevoerd namelijk 13,5 miljoen ton dit seizoen om 21,9 miljoen ton vorig seizoen. Oekraïne is met 9,0 miljoen ton net als bij tarwe de belangrijkste leverancier van maïs aan de EU. Dat is wel bijna 3 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Brazilië exporteerde het lopende seizoen 2,8 miljoen ton maïs tegen 7,9 miljoen ton vorig seizoen.
El Niño kost opbrengst in Brazilië
De landbouwattaché van de VS in Brazilië heeft de verwachte maïsoogst voor teeltjaar 2023/24 verlaagd naar 122 miljoen ton. "Ondanks aanvankelijk optimistische verwachtingen voor de oogst 2023/24 heeft El Niño een negatieve invloed gehad op de oogst van maïs- en tarwegewassen.", schrijft de buitenlanddienst van het USDA gestationeerd in Brasilia. "Als gevolg hiervan verlaagt de attaché de maïsproductie in verkoopjaar 2023/24 tot 122 miljoen ton. Er wordt echter verwacht dat de maïsproductie zal stijgen tot 129 miljoen ton in seizoen 2024/25, in lijn met een verwachte stijging van het verbruik, vooral van voer- en ethanolindustrieën."
Marktbureau StoneX kwam eveneens met opbrengstverwachtingen voor Brazilië naar buiten. De sojaoogst wordt geraamd op 150,8 miljoen ton. Dat is 0,5% minder dan in de vorige voorspelling van StoneX en een 4,7% kleinere oogst dan afgelopen seizoen. De maïsoogst komt volgens StoneX uit op 124,2 miljoen ton, een daling van 0,2% ten opzichte van de vorige prognose en 11% minder dan vorig seizoen. En daar stopt het niet met de cijfers uit Brazilië. Agrural schrijft dat de sojaoogst voor 74% achter de rug is. Vorige week was 69% van het areaal gedorst en vorig jaar deze week was dat 76%. De eerste teelt of zomerteelt maïs is voor 82% procent geoogst tegen 64% vorig jaar. Het zaaien van de tweede teelt maïs na soja is ver gevorderd volgens Safras & Mercado. 99,6% van het geplande areaal zit in de grond volgens het bureau. Het vijfjarig gemiddelde staat op 97,5% voor deze week.
Regen tempert beurs in Chicago
In de VS zorgde regen voor wat druk op de granenmarkt. In het droge noordelijke deel van de Cornbelt viel afgelopen dag regen van betekenis. Ook delen van de Wheatbelt kregen daar een staartje van mee. De droogte problematiek is daarmee zeker niet opgelost, maar regen was meer dan welkom. In de VS wordt voorzichtig begonnen met zaaien van maïs en voldoende vocht in de toplaag helpt de start van het gewas.