De granenmarkt liet afgelopen handelssessie over de volle breedte een correctie zien. Voor een deel lijken de nieuwsberichten uit het Zwarte Zeegebied wat naar de achtergrond te zakken. Het Kremlin nationaliseerde voor het gemak nog wel even een van de grootste agrobedrijven van het land. Dat bedrijf, AgroTerra heeft ook nog een link met Nederland. China tempert de verwachtingen voor de groei in de landbouwproductie. Volgens Peking lopen de ambities op dat gebied tegen de grenzen aan.
Het meicontract voor tarwe op de Matif leverde €2,75 in en kwam daarmee uit op €201 per ton. Op de beurs in Chicago sloten de koersen eveneens in het rood. Tarwe sloot 1,4% lager op $5.57¾ per bushel. Maïs sloot 1% lager naar $4.31¼ per bushel. Soja ontsprong de dans niet, al bleef het verlies wel wat beperkter dan in de granen met 0,6% naar $11.74½ per bushel.
Rusland weet de aandacht weer te trekken op de granenmarkt. Het Russische persbureau Tass maakte gisteren bekend dat de tarwe-export tot nu toe 11% voorloopt op vorig seizoen. Argus kwam met een nieuwe opbrengstprognose voor tarwe in Rusland. Het bureau schat de oogst op 92,1 miljoen ton. In de vorige prognose van november had Argus het over 90 miljoen ton.
Nationalisatie
Het Kremlin heeft agrobedrijf AgroTerra genationaliseerd. Daar zouden ook Nederlandse investeringsmaatschappijen bij betrokken zijn volgens Reuters. AgroTerra - dat in 2008 is opgericht - behoort tot de top 20 grootste landbouwbedrijven gerekend naar oppervlakte in bewerking. Het bedrijf heeft 265.000 hectare cultuurgrond verdeeld over 24 boerderijen, exploiteert negentien graanelevators en heeft 500.000 ton aan opslagcapaciteit, naar eigen zeggen.
Rusland heeft beslag gelegd op de bezittingen van AgroTerra en die onder tijdelijk management gesteld. Dat blijkt volgens Reuters uit een decreet dat ondertekend is door de Russische president Poetin. Als aandeelhouders van AgroTerra worden het Nederlandse AgroTerra Investments B.V. en AgroTerra Holdings B.V. genoemd in het decreet. De Amerikaanse investeringsmaatschappij NCH vermeldt op haar website dat AgroTerra één van haar agrobedrijven is. NCH heeft nog niet gereageerd op de berichten van Reuters.
Grote ambities maar grenzen aan groei
De Chinese ambities om de graanopbrengsten in het land te verhogen loopt tegen grenzen aan. "Onder de huidige omstandigheden, waarin het steeds lastiger wordt om de productie te verhogen, heeft China dat wel gedaan en is er een nieuwe ronde gelanceerd om de productie te verhogen", schrijft de Chinese staatskrant, het Economisch Dagblad. De productie van soja, maïs, tarwe en rijst wordt beperkt door een tekort aan arbeid, vergrijzing in de landbouw, gebrek aan bouwland, kleinschaligheid van de Chinese landbouwbedrijven en een gebrek aan landbouwtechniek. "De sleutel tot het verhogen van de opbrengsten ligt in de wetenschap en technologie", schrijft het Economisch Dagblad. De Chinese overheid focust daarom op het gebruik van hoogproductieve rassen en mechanisatie dit jaar om de voedselzekerheid verder te verbeteren.