De termijnmarkt suiker is de eerste dagen van mei stabiel begonnen, nadat in april een forse daling werd waargenomen. In Europa neemt naar verwachting het suikerbietenareaal toe, maar dat betekent nog niet dat de Europese productie ook toeneemt.
In Europa wordt vooruitgekeken naar de suikerproductie van 2024/25. In het huidige seizoen 2023/24 is er volgens de Europese Commissie zo'n 15,6 miljoen ton suiker geproduceerd, 7% meer dan het seizoen ervoor en redelijk in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Verschillende grondstoffenmarktbureaus zitten daar niet ver vanaf met hun eigen schattingen, zoals Czarnikow. Het komende seizoen moet de suikerproductie verder toenemen. Naar verwachting zorgen de hoge suikerprijzen ervoor dat er meer suikerbieten gezaaid worden in Europa, wat voor meer grondstof moet zorgen om suiker va te maken. De groei wordt geschat op 2%.
Maar dat is de verwachting, want tot op heden verloopt de inzaai van suikerbieten in West-Europa behoorlijke vertraging op, zo geeft de Europese Commissie aan in het kwartaalrapport over grondstoffen. De neerslag houdt net als in Nederland ook aardig huis in andere delen van West-Europa en daar is de Europese suikerbietenteelt juist het grootst. Door de vele neerslag loopt het zaaien vertraging op, waardoor de planten minder groeidagen hebben dan normaal. Dat leidt tot lagere opbrengsten. Mogelijk wordt daarom de uitbreiding in suikerbieten gecompenseerd door lage opbrengsten. Een vergelijkbare suikerproductie van 15,6 miljoen ton is daarom geen opmerkelijke schatting.
Naar verwachting neemt de suikerconsumptie in Europa ook licht toe volgens de Commissie, nadat de consumptie het afgelopen jaar wat daalde, al worden geen concrete cijfers gemeld. Het heeft te maken met de consumptie die afnam doordat de prijzen van suiker en producten met suiker flink waren gestegen het afgelopen jaar.
Suikerprijsindex FAO daalt
De suikerprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) daalde in april met 4,4% vergeleken maart. Vergelijk je het met april een jaar geleden, dan komt de daling uit op 14,7%. De index komt uit op 127,5 punten voor april 2024. Volgens de FAO houdt de daling van de suikerprijzen vooral verband met de verbeterde vooruitzichten voor het mondiale aanbod. Met name het gevolg van de groter dan verwachte productie in Aziatische landen. Ook de verbeterde vooruitzichten voor de Braziliaanse suikerproductie draagt bij aan de daling.
Termijnmarkt begint stabiel in mei
De termijnmarkten voor suiker laten de prijsdaling in april goed zien. Begin april noteerde de termijnmarkt in Londen nog rond de $650 per ton, waarna de notering medio april fors daalde tot $560 per ton. Dinsdagmiddag op het moment van schrijven staat het witte suikercontract in Londen op $570 per ton. De notering is na de forse duik in april sinds mei redelijk stabiel gebleven. De verbeterde suikerproductie in Azië zet de termijnmarkt wat onder druk, maar de suikerproductie is niet veel hoger dan de eerdere schattingen. Daartegenover staat dat de waarde van de Braziliaanse munt stijgt, wat de export van suiker duurder maakt. Ook zijn de ogen gericht op het Braziliaanse groeiseizoen van suikerriet. Recente neerslag verbetert de vooruitzichten op een hogere suikerproductie, maar het record van afgelopen seizoen wordt waarschijnlijk niet behaald.