Shutterstock

Analyse Verpakkingen

Klimmende papierprijs krijgt weerslag op karton

18 Juni 2024 - Linda van Eekeres

De papierprijzen klimmen de afgelopen maanden op. Aanjager hiervoor zijn de hoge prijzen voor pulp, de belangrijkste grondstof voor papier. Uiteindelijk zullen deze verhogingen ook reflecteren in de prijzen van verpakkingsmateriaal zoals kartonnen dozen, inlegpapier en etiketten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De papierprijzen die verpakkingsproducent EBC Golfkarton, een fabrikant die ook veel voor de voedingsmiddelenindustrie produceert, op de website noemt wijzen op een verhoging van tussen de €40 en €80 per ton sinds februari. Zo was kraftliner bruin (stevig, niet-gerecycled karton) in maart €740 per ton en in april en mei €800 per ton. Voor wellenstof (gerecycled, vaak verwerkt in de golflaag in karton) was de prijs in februari bijvoorbeeld €530 om in mei uit te komen op €610.

De papierprijzen zijn de laatste maanden sterk in beweging, constateert EBC in een recente nieuwsbrief. "Oorzaak van deze verhoging is de afnemende vraag naar papier, terwijl de kosten op hoog niveau blijven hangen." De prijzen van papier kunnen van invloed zijn op de kosten van de kartonnen dozen die de producent maakt, omdat karton wordt gemaakt van papiervezels. "De prijs van papier is onderhevig aan verschillende factoren, waaronder grondstofkosten, productieprocessen, marktvraag en aanbod en economische omstandigheden."

Prijzen pulp op recordhoogte
Er wordt volgens Eurostat in de EU meer pulp, het hoofdbestanddeel van papier, geïmporteerd dan geëxporteerd. In april bereikten de prijzen voor pulp in de Europese Unie het hoogste niveau sinds 2016, gaf Mintec in mei aan. De prijs van celstof gaat sinds oktober 2022 gestaag omhoog, omdat de vraag ernaar hoog blijft. Het aanbod kan de vraag niet bijbenen, is de verklaring.

Het databureau haalt cijfers van Eurostat aan waaruit blijkt dat de productie-index voor papier en papierproducten van oktober 2023 tot februari 2024 met 6% steeg, wat resulteerde in een groei van de vraag naar pulp. Pulpproducenten verwachten echter dat papierproductie beperkt groeit en anticiperen daarop met de productie.

Aanpassing prijzen
Volgens Mintec is het waarschijnlijk dat papierproducenten vanwege de stijgende productiekosten de papierprijzen verhogen. Ook karton wordt dan duurder. Vorige maand liet EBC Golfkarton weten: "Hoewel de golfkartonindustrie de eerste verhogingen van de papierprijzen niet heeft doorberekend, gaat een verwachte tweede verhoging wel leiden tot een aanpassing van de prijzen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden