In Rusland en Oekraïne lijkt het niet mee te vallen met de tarweoogst. Argus verlaagde de tarweoogst voor Oekraïne naar 4,44 ton per hectare en het Europese JRC gaat uit van 2,85 ton per hectare in Rusland. De Russische oogst zakt daarmee ruim onder het vijfjarig gemiddelde. Ondanks goede exportcijfers in Argentinië is er weinig enthousiasme bij de exporteurs. Brazilië wil zelfvoorzienend worden in tarwe. Daarvoor werkt het land onder meer aan rassen die het goed doen in de tropen.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €227 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe gisteren een stapje terug met 1,4% naar $5.61½ per bushel. Maïs sloot 0,9% hoger naar $4.02 per bushel. Soja zat eveneens in het groen en pluste 0,5%. Daarmee sloot soja op $11.65 per bushel.
Marktbureau Argus heeft de opbrengstverwachting voor tarwe in Oekraïne met 2,2 miljoen ton verlaagd naar 20,3 miljoen ton. Dat komt deels door lagere hectareopbrengsten en deels door een kleiner areaal. De gemiddelde opbrengst wordt geraamd op 4,44 ton per hectare tegen de recordopbrengst van 4,79 ton per hectare vorige seizoen. Een relatief late zaaidatum, grote temperatuurschommelingen in april, ongebruikelijk late vorst in mei en een droge en warme juni kosten de Oekraïense telers volgens Argus.
Het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie kwam gisteren met een update over tarwe in Rusland. De totale Russische graanoogst wordt geraamd op 82,5 miljoen ton. Vorige seizoen werd in Rusland 93,6 miljoen ton tarwe gedorst. Dit seizoen stevent Rusland dus af op een 12% kleinere oogst vergeleken met vorige seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de oogst 5% kleiner. De hectareopbrengst wordt volgens het JRC 2,85 ton per hectare. Vorig seizoen was dat 3,17 ton per hectare en het vijfjarig gemiddelde staat op 3,02 ton per hectare.
Zorgen ondanks klinkende exportcijfers
Argentinië exporteerde in juni bijna voor $2 miljard aan granen en oliehoudende zaden. Dat maakte de Ciara Cec, de bond van graanexporteurs gisteren bekend. Vergeleken met juni vorig jaar was de exportwaarde een kwart hoger afgelopen maand. Toch is de Ciara Cec alles behalve enthousiast over de export. Ten opzichte van mei is de export namelijk met 24% teruggelopen. "Graanexporteurs blijven te maken houden met een lage bezittingsgraad, net als de sojaverwerkers, en hebben permanent egatieve marges", schrijft Ciara Cec. Bijna 70% van de beschikbare capaciteit wordt niet gebruikt volgens de bond. De graanexport is van groot belang voor de Argentijnse staat omdat dat de grootste bron van Amerikaanse dollars is. Die harde valuta zijn broodnodig om de verplichtingen rond de torenhoge staatsschuld na te kunnen komen.
Tarwe in de tropen
Bearish nieuws voor de tarwemarkt kwam gisteren in een rapport van de landbouwattaché van de VS in Brazilië. Brazilië is nu netto-importeur van tarwe, maar de Braziliaanse regering heeft plannen om zelfvoorzienend te worden op dat gebied. Het land verbruikt ruim 12 miljoen tarwe terwijl het ongeveer 9,5 miljoen ton produceert. Om de productie op te krikken wil Brazilië de teelt uitbreiden op 4 miljoen hectare verwaarloosde en arme grond. Nu is tarwe geen gewas dat het goed doet in een tropisch klimaat en om dat probleem te vloeren zet Brazilië is op 'tropische tarwerassen'.
Boeren in centraal Brazilië zien wel wat in tarwe als een tweede gewas na soja. Een tweede teelt zorgt voor extra inkomsten, het helpt om onkruid te onderdrukken in de periode dat er geen soja, maïs of katoen staat (de belangrijkste teelten in de regio) en is gunstig voor de vochthuishouding. Toch zijn er nog wel een paar hobbels te nemen, wil tarweteelt succesvol worden. De grond in het gebied zit over het algemeen laag in fosfaat en kali en vooral voor fosfaatgebrek is tarwe erg gevoelig. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid tiert de schimmel Pyricularia grisea er welig. Dat is een lastig te bestrijden schimmel die flink wat opbrengst kost.