Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gat cacaonoteringen Europa en VS bijna gedicht

24 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De cacaomarkt is nog altijd behoorlijk volatiel. De prijs van cacao heeft na een vrijwel consistente daling in juni een duidelijke stap naar boven gezet. De stijging is vooral het gevolg van de Ghanese beslissing om cacao te rantsoeneren. Toch is de ondertoon op de markt niet al te positief, aangezien de markt verwacht dat de vraag naar cacao op het punt staat af te nemen. Daarnaast is het verschil tussen de prijzen in Europa en de Verenigde Staten gedaald.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van cacao blijft volatiel. Na de daling van vorige week is de prijs van cacao gestegen. Woensdag 17 juli werd cacao in Londen voor $8.218 per ton verhandeld. Op maandag 22 juli bereikte de cacaoprijs het hoogste punt van de week, bij een stand van $8.843. Sindsdien is de prijs weer licht naar beneden gecorrigeerd.

Opmerkelijk is dat de Cacaoprijzen van Londen en New York weer redelijk op een lijn liggen. In juni liepen de prijzen aardig uiteen. De notering van New York daalde in deze periode aanzienlijk sterker dan de notering van Londen. Daarnaast was er tussen 12 en 15 juli een duidelijke piek op de Britse beurs, die aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan niet plaatsvond. Dit resulteerde in een prijsverschil van rond de $2.000. Zo was de Londense prijs op 3 juli $9.788, terwijl cacao in New York voor $7.706 per ton werd verhandeld. Dat is een verschil van 12,3%. Dinsdag 23 juli daalde het verschil tot slechts 6,7%.

Vraag laag, aanbod lager
Dat grote verschil komt door een zeer sterke Europese markt. Al lijkt dat verschil te verdwijnen nu het sentiment op de markt zich ten negatieve keert. Tot nu toe blijft de vraaguitval vergeleken met de verwachtingen van analisten relatief beperkt. Uit data van de Amerikaanse brancheorganisatie voor snoepgoed (NCA) blijkt dat er in het eerste half jaar op de Noord-Amerikaanse markt 2,2% meer cacao werd verwerkt dan in de eerste zes maanden van 2023. De verwachting in de markt was dat de vraag licht zou dalen. In Azië is de vraag wel gedaald. Daar daalde de hoeveelheid verwerkte cacao. Analisten voorzagen een afname van 2%. De Europese vraag nam bijzonder sterk toe. In totaal werd 4,1% extra cacao verwerkt. De verwachting van de markt was dat de vraag met 2% zou afnemen.

Dat de markt tot de conclusie komt dat de groei tegen grenzen aanloopt, is overigens niet zo vreemd. Eerder zagen we al dat grote chocoladefabrikanten trucs uit de kast haalden om het cacaopercentage in chocolade en bakproducten te verlagen. Zo wordt het goedkopere cacaoboter in grotere volumes toegevoegd. Maar inmiddels is er weinig ruimte om de receptuur aan te passen en is de markt alweer een tijdje overgegaan op prijsverhogingen. Dit begint ook de consument te merken, zo stelt de grote Zwitserse chocolademaker Lindt & Spruengli AG vast. Het bedrijf heeft een waarschuwing afgegeven voor aanzienlijke vraaguitval. Dat de waarschuwing voor vraaguitval uit Europese hoek komt, verklaart waarom het gat tussen de Europese en Amerikaanse cacaobeurzen een heel eind is gedicht.

Ghanese ingreep
Daarnaast zorgde betere verwachtingen ten aanzien van de groeicondities in West-Afrika dat de markt de laatst weken vertrouwen kreeg in een betere oogst. De aanzienlijke stijging van maandag 22 juli is te wijten aan een deukje in het vertrouwen. Op die dag kondigde 's werelds op een na grootste productieland, Ghana, aan om voor het nieuwe seizoen een rantsoen in te stellen. De Ghanese regering geeft aan de beslissing te hebben genomen omdat er twijfels bestaan over een eventueel herstel. Dit heeft de bodem onder het optimisme over het herstel uitgeslagen. Helemaal als een verrassing mag de beslissing overigens niet komen. Op 12 juni besloot het Afrikaanse land al voor 350.000 ton aan leveringen uit te stellen vanwege de moeizame groeiomstandigheden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden