Agrifoto

Analyse Grondstoffen

Voorraden houden graanprijzen onder druk

2 Augustus 2024 - Niels van der Boom

De oogst van korrelmaïs en sojabonen van de Verenigde Staten blijkt dit najaar prima. Wel moeten eerst de silo's en opslagen van vorig jaar worden geleegd. Ondertussen is het tempo van de export behoorlijk gedaald, waardoor de markt in een mineurstemming raakt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste volle juliweek verscheepte de VS fors minder maïs en sojameel volgens cijfers van het USDA. Exportbedrijven hebben te kampen met forse concurrentie op de wereldmarkt, een relatief sterke dollar en geopolitieke spanningen op het wereldtoneel. Nog één derde van alle Amerikaanse korrelmaïs ligt in de graansilo's.

Fors meer tarwe
Tot en met 25 juli werd ook 286.600 ton tarwe verscheept en dat is 7% minder dan een week eerder en 41% minder dan het gemiddelde over vier weken. Indonesië en de Filippijnen zijn de grootste kopers van deze tarwe. Het exportseizoen voor tarwe – dat 1 juni is begonnen – stond 25 juli op 305,5 miljoen bushel. Een jaar eerder was dat 214,7 miljoen bushel.

De export van korrelmaïs is eind juli gehalveerd en ligt zelfs 60% lager dan het vierweeks gemiddelde. Het exportseizoen bevindt zich in zijn laatste maand en loopt flink voor. Er is 2,17 miljard bushel uitgevoerd, terwijl dat in seizoen 2022-2023 1,51 miljard bushel was. Sojabonen doen het relatief goed in de exportcijfers, met doorvoerhavens Duitsland en Nederland als grootste kopers. De totale export ligt wel achter, met 1,67 miljard bushel versus 1,93 miljard een seizoen eerder. De cijfers van sojameel lagen eind juli 83% lager dan een week eerder. De export van soja-olie zakte zelfs bijna terug tot niets.

Ondanks een negatieve stemming wist de CBoT er voor maïs en soja donderdag 1 augustus toch nog een plusje uit te persen. Het septembercontract (nieuwe oogst) sloot iets hoger op $3,82 per bushel. Zowel de oude- als nieuwe-oogst sojabonen laten eveneens een plusje zien van 30 en 65 cent.

Druk blijft
Analisten gaan ervan uit dat de druk op de markt niet afneemt omdat de restanten oude oogst drukken op de prijsvorming. Dit betekent dat maïs onder de $3,50 komt en sojabonen onder de $10. Naast een overaanbod heeft de markt ook te maken met goede oogstverwachtingen voor de nieuwe oogst en druk vanuit andere exportlanden, met name in Zuid-Amerika.

In buurland Canada is de situatie minder rooskleurig. Vooral in het westen van het land zorgen droogte en hitte ervoor dat de opbrengsten van o.a. tarwe lager worden ingeschat, al moet de oogst nog beginnen. Voor de EU heeft marktbureau Strátegie Grains zijn opbrengstverwachting voor tarwe verlaagd tot 117,5 miljoen ton. Dat is 7,6% minder dan in 2023, toen 127,2 miljoen ton werd geoogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden