Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ruwe olie trekt koers palmolie langzaam omlaag

7 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijzen zijn deze week verder gedaald op zowel de fysieke markt als op de termijnmarkt in Maleisië en elders. Voornaamste oorzaak is de zwakkere ruwe-oliemarkt. Ook de sterkere Maleisische ringgit speelt een rol op de termijnmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling van de termijnmarkt notering in Maleisië was de sterkste in een half jaar tijd, zo wordt genoteerd.

Volgens Maleisische bronnen is in de voorbije maanden meer Maleisisch product naar Europa gegaan dan Indonesisch product. Of dit te maken heeft met het feit dat meer duurzame palmolie wordt geproduceerd in Maleisië, is niet duidelijk. Wel is bekend dat Indonesië voor de palmolie-export meer op China is georiënteerd. Ongeveer 70% van de uitvoer gaat daarheen.

De dalende palmolieprijs komt voor Indonesië overigens extra ongelukkig uit. De overheid heeft juist besloten om de referentieprijs voor exportproduct voor deze maand te verhogen met $19,37 per ton naar $820,11 per ton. Dit brengt per ton wel meer afdrachten richting de staatskas, maar maakt export ook minder aantrekkelijk. Op langere termijn gaat Indonesië naar verwachting minder exporteren, omdat het meer palmolie nodig heeft voor de productie van biodiesel. Tenminste, als wordt doorgegaan met de plannen voor het bijmenging van een extra groot percentage palmolie (B40).

Ten opzichte van andere eetbare oliesoorten is de fysieke prijs van palmolie deze week ook gedaald. In Rotterdam is palmolie goedkoper geworden dan koolzaadolie (foodgrade). Zonnebloemolie is nog wel stuk goedkoper.

De ruwe olieprijzen dalen overigens veel harder dan die van ruwe palmolie. Wat dat betreft, beweegt de palmolieprijs eigenlijk nog vrij rustig.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden