Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rally op de tarwemarkt in de kiem gesmoord

Vrijdag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Leven in de brouwerij is er voldoende in de granenmarkt. Strategie Grains verlaagde de opbrengstprognose voor de Europese tarwe en op de Zwarte Zee is een graanschip geraakt door een Russische raket. Het USDA zorgde voor een verrassing in het Wasde-rapport.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het december-contract tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 lager op €222,75 per ton. Op de CBoT moest tarwe eveneens iets inleveren en zakte 0,1% naar $5.78½ per bushel. Maïs steeg met 0,3% naar $4.06 per bushel. Soja maakte een grotere stap en pluste 1% naar $10.10¾ per bushel.

Strategie Grains heeft de opbrengstprognose voor de tarweoogst in de EU voor de tweede maand oprij verlaagd. Het marktbureau rekent nu op een oogst van 114,4 miljoen ton. Dat is 10% minder dan vorig seizoen en de kleinste Europese graanoogst sinds 2012. Het natte groeiseizoen in Duitsland en Frankrijk is de belangrijkste reden achter de verlaging.

Op de Zwarte Zee is de bulkcarrier Aya geraakt door een Russische raket. Het schip lag volgens bronnen in de buurt van de Roemeense territoriale wateren, niet ver bij Constanta vandaan. De bulkcarrier had graan geladen in Tsjornomorsk en was met een lading tarwe onderweg naar Egypte. Er zijn bij de aanval geen gewonden gevallen en het schip kon op eigen kracht verder varen.

De aanval Russische raketaanval op de Aya komt op een saillant moment. De Egyptische staatsinkoper Gasc en Rusland zouden een onderhandse deal gesloten hebben voor de levering van tarwe. Gasc heeft 430.000 ton Russische tarwe gekocht voor $235 per ton.

Spelbreker
Het Amerikaanse ministerie deed met de september editie van het Wasde-rapport de stemming kantelen. Voor de tarweoogst in Amerika geen veranderingen, die komen pas volgende maand. Voor Europa heeft het USDA de oogst verlaagd met 4 miljoen ton naar 124 miljoen ton. Voor Australië en Oekraïne was er juist een verhoging. Per saldo is de wereld tarweproductie met 1,4 miljoen ton verlaagd naar 796,9 miljoen ton. Het verbruik van tarwe werd verhoogd met 900.000 ton naar 804,9 miljoen ton. De verwacht eindvoorraad is eveneens verhoogd met 600.000 ton naar 257,2 miljoen ton. Die verhoging komt vooral door een bijstelling in de beginvoorraad van Canada en Brazilië.

Voor maïs was, anders dan de CBoT, doet vermoeden het Wasde ietsje bearish. De maïs in de VS staat er relatief goed op en het USDA verwacht dan ook goede opbrengsten. Als de verwachting klopt, staat Amerika de op-een-na grootste maïsoogst ooit te wachten. Het Wasde is volgens analisten voor soja enigszins bullish. De oogstprognose voor soja in de VS is iets verlaagd van 4.489 miljoen bushel naar 4.586 miljoen bushel. Geen spectaculaire verandering, maar in combinatie met droogte in Brazilië zien analisten dat er de komende herfst en winter een goede vraag naar Noord-Amerikaanse soja komt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden