Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Nederland breidt positie als EU-grootmacht in cacao uit

7 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De markt van cacaobonen heeft de afgelopen week duidelijk een richting proberen te zoeken. Het einde van het cacaoseizoen van de West-Afrikaanse landen nadert, wat meer duidelijkheid gaat scheppen over het verwachte aanbod.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een relatief stabiele periode hebben de cacaoprijzen afgelopen week een wat extremere beweging neerwaarts laten zien. Deze werd vervolgens gecompenseerd met een vergelijkbare opwaartse lijn, waardoor de noteringen van Londen en New York weer op het niveau kwamen van afgelopen weken. Londen noteerde op 6 augustus £6.492 per ton, New York $8.223 per ton. De cacaonoteringen zijn nog steeds vele malen hoger dan afgelopen jaren. Ter vergelijking: een jaar geleden noteerde de beurs van New York $2.341 per ton.

In de cacaosector wordt met enige zorg gekeken naar de verwachtingen die de chocoladegiganten afgeven. Zo laat Hershey's, het bedrijf achter chocoladeproducten als Reese's, weten lagere verkopen te verwachten. Dit als gevolg van verminderde vraag naar chocolade, wat voortvloeit uit de hogere prijzen die de consument moet betalen. Eerder schreven we over Nestlé, die ook rekent op mindere omzet door lagere verkopen, en Lindt & Sprüngli die waarschuwde over vraaguitval. Daarin lijken steeds meer chocoladegiganten zich aan te sluiten.

Nederland grootste invoerland EU
Verder laten de nieuwe cijfers van het CBS zien dat de invoer van cacao naar Nederland groeit. In het eerste kwartaal was de invoerwaarde van cacao 84% hoger dan een jaar eerder in dezelfde periode. Logisch: meer cacao,tegen hogere prijzen. Dat was de periode toen de cacaonoteringen fors aan het klimmen waren. De invoerwaarde naar Nederland was €1,3 miljard, tegenover €0,6 miljard in het eerste kwartaal van 2023. De hoeveelheid cacao kwam 32% hoger uit dan vorig jaar. De gemiddelde cacaoprijs was in het eerste kwartaal 40% hoger dan een jaar eerder. Nog steeds kwam in het eerste kwartaal de meeste cacao van topproducent Ivoorkust, 41%. Dat aandeel is wel kleiner geworden, daar het aandeel van het eerste kwartaal in 2023 43,8% bedroeg.

Het aandeel cacao dat Nederland importeert tegenover andere EU-landen groeit eveneens. Zo heeft de EU in het eerste kwartaal voor €4,5 miljard aan cacaobonen geïmporteerd, waarvan Nederland met 30% het grootste aandeel heeft. Interessant is dat zo ongeveer alle cacao die ons land is ingevoerd ook in handen kwam van bedrijven in Nederland. Slechts 5% van de invoerwaarde was doorvoer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden