Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte in West-Afrika stuwt cacaonoteringen

14 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

Cacaonoteringen stegen afgelopen week fors vanwege gemoederen over droogte. Opnieuw doet nieuws over prijsverhogingen zich ronde, ditmaal is het chocoladegigant Cadbury die maatregelen neemt op de hoge cacaoprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Ivoorlust, de grootste producent van cacao ter wereld, is in juli minder regen gevallen dan normaal. Ook de telers in Ghana, de op twee na grootste leverancier van cacaobonen, hebben in de teelt te maken met een tekort aan neerslag. Hoewel de droge omstandigheden het makkelijker maken om meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen, wordt in de markt gevreesd dat de droogte resulteert in lagere oogsten. Dit sentiment vertaalt zich in oplopende koersen. Afgelopen vrijdag steeg de cacaonotering van New York naar $9.098 per ton, Londen steeg naar £6.693 per ton. Voor New York is dat het hoogste punt sinds 20 juni, een forse stijging. Afgelopen maandag volgde een correctie naar beneden, waarna de koersen gisteren (dinsdag) weer iets omhoog klommen.

De veranderingen van het sentiment in de markt na de berichten over droogte vallen op, want eerder heeft weersinformatie de cacaonoteringen juist gedrukt. Zo werkten gunstige weersomstandigheden eerste nog groeibevorderend voor de cacaovruchten in Ghana.

Prijsverhogingen zetten door
Intussen duiken nieuwe berichten op van chocoladegiganten die prijsverhogingen doorvoeren. Ditmaal laat Cadbury weten van twee producten de prijs te hebben verdubbeld. De geadviseerde Retailprijs van Freddo Frogs en Caramello Koalas stijgt van $1 naar $2. Dat is toch een relatieve stijging van 100%. De chocoladegigant voert als reden voor de stijging de recordhoge cacaoprijzen aan, met als gevolg een hogere kostprijs. Cadbury dekt zichzelf in door aan te geven dat het de eerste prijsverhoging is in meer dan een decennium. Eerder schreven we over de zorgen van chocoladegiganten en het huidige sentiment.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden