Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droge zomer hindert maïsopbrengst nog niet

19 Augustus 2024 - Niels van der Boom

De nieuwe week begint voor tarwe en maïs in Europa met rode cijfers na de kleine opleving van eind vorige week. Nu de oogst van tarwe hier eindigt, wordt de focus verlegd. Droog weer hindert de maïsopbrengst nog niet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het toonaangevende marktbureau SovEcon heeft zijn verwachtingen voor de Russische tarweoogst met 1,8 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 82,9 miljoen ton. Dit heeft te maken met nieuwe cijfers waar statistiekbureau Rosstat mee kwam. Zij hebben de opbrengsten in verschillende regio's gecorrigeerd. Ook blijkt dat het areaal zomertarwe in Siberië niet is gegroeid als eerder gedacht (van 9,8 naar 10,6 miljoen hectare). Bedrijven daar hebben vooral voor meer koolzaad gekozen.

Oekraïense oogst afgerond
Ook het Oekraïense landbouwministerie kwam met cijfers op de proppen. De tarweoogst is daar afgerond en naar schatting ligt er 21,7 miljoen ton in de silo's en schuren. Dat is 100.000 ton meer dan vorig jaar werd geoogst. Een kleine aanval op de exporthaven van Odessa heeft beurshandelaren niet aan het twijfelen gebracht.

Vrijdag 16 augustus sloot het tarwecontract op de Matif op €205,25. Daarmee liet het een kleine opleving zien na een week van prijscorrecties. Maandag moet de koers opnieuw toegeven en wordt 's middags €204,25 genoteerd.

Maïsprijzen
De CBoT liet een soortgelijke beweging zien, met een iets hogere koers op vrijdag en opnieuw daling maandag. Rond 3 uur 's middags noteert het septembercontract $5,24 per bushel, tegenover $5,30 vrijdag. Het maïscontract schrijft wel groene cijfers met een koers van $3,75¾ per bushel. Dat is 12,5 cent meer dan het slot van vrijdag. In Parijs noteert maïs wel lager, met een prijs van €194,25 per ton, tegenover €195,50 vrijdagmiddag.

In Europa blijft het vooralsnog warm en droog. Voor de ontwikkeling van de maïspercelen levert dat nog geen grote problemen op. Het zorgt er wel voor dat de tarweoogst in een vlot tempo afwikkelt. In Frankrijk zijn boeren bezig aan de laatste 5%. De maïs staat er volgens overheidscijfers voor 76% goed tot excellent voor, tegenover 84% vorig jaar. 

Het Duitse Raiffeisen Verband (DRV) corrigeerde zijn tarweopbrengsten naar 18,76 miljoen ton, wat 13% minder is dan vorig jaar. De totale graanproductie van 39,11 miljoen ton is 8% minder en daarmee de kleinste in zeven jaar tijd.

Personeelstekort
Ook in de Verenigde Staten is de meeste tarwe geoogst. Aan de andere kant van de grens, in Canada, rijden de combines volop. Ruim de helft van de wintertarwe is daar geoogst. Verder naar het noorden viel significante neerslag, wat vooral voor de laat gezaaide zomertarwe positief is. Nieuws dat de nationale Canadese spoorwegen hun diensten verminderen door een personeelstekort werd door de granenmarkt niet met gejuich ontvangen in het land. De Amerikanen zien het juist als een kans waardoor zij meer tarwe uit kunnen voeren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden