365 Focus Photography / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Chinees dumpingonderzoek naar Europese zuivel

21 Augustus 2024 - Wouter Baan

China zet de volgende stap in de handelsoorlog met de Europese Unie. Nadat eerder al een antidumpingonderzoek naar varkensvlees werd gestart, richt het Aziatische land nu zijn pijlen op zuivel. De maatregel staat niet op zichzelf, maar lijkt een vergeldingsactie te zijn voor de Europese importheffingen op goedkope elektrische auto's uit China. De gedachte is dat Europa Chinese automerken achterstelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Chinese ministerie van Handel kondigde gisteren aan dat het per omgaande een antidumpingonderzoek is gestart naar geïmporteerde zuivel, afkomstig van Europese lidstaten. In eerste instantie richt het onderzoek zich op diverse soorten kaas, melk en room bedoeld voor menselijke consumptie. Daarmee laat China melk- en weipoeder, wat verreweg de grootste Europese exportstromen zijn, voorlopig buiten schot. Er werd eerder al gedreigd met zo'n onderzoek.

Eenzelfde onderzoek loopt er ook naar Europees varkensvlees. Hierin richt China zich rechtstreeks op Europese slachterijen als Vion, Danish Crown en het Spaanse Litera. Zo concreet is het bij zuivel voorlopig nog niet, behalve dat de rol van 20 van de 27 Europese lidstaten onder de loep wordt genomen. Nederland wordt niet genoemd, net als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Hongarije en Slowakije.

Elektrische auto
Hoewel het door China niet met zoveel woorden wordt genoemd, lijken de antidumpingonderzoeken een vergeldingsactie te zijn voor de Europese importheffingen op goedkope Chinese elektrische auto's. Dit speelt al langer en hierin zijn nieuwe ontwikkelingen. De Europese Commissie kondigde eerder deze week aan de invoerrechten op Tesla's die in China worden gemaakt de komende vijf jaar te verlagen, van de geplande 20,8% naar 9%. Dit nieuwe tarief is aanzienlijk lager dan het tarief dat aan Chinese producenten van elektrische auto's is opgelegd; die variëren van 17% tot 36,3%. Chinese autobouwers voelen zich hierdoor zwaar benadeeld.

Het plan van de Commissie moet overigens nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden