Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen over aanbod cacao uit West-Afrika stuwt prijs

21 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De zorgen lijken weer wat toe te nemen op de cacaomarkt. Op de beurs van New York stegen de prijzen naar het hoogste punt sinds twee maanden. Na enkele weken zoeken naar richting, vinden de noteringen hun koers opwaarts.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van de cacaonoteringen is nu duidelijk. Gisteren steeg de Amerikaanse notering naar $9.486 per ton. Dat is het hoogste punt sinds 20 juni. Londen steeg eveneens, maar minder fors. Analisten schrijven over verschillende oorzaken, maar elk te herleiden naar zorgen over het aanbod in West-Afrika, zoals de hoeveelheid cacaobonen die worden aangeleverd richting de havens van Ivoorkust. Daarnaast is er in Ivoorkust en Ghana de afgelopen maand een stuk minder regen gevallen en dat stuwt ook de prijs.

Een kleinere aanvoer van cacaobonen in Ivoorkust zouden de zorgen ook kunnen verergeren. Er zijn tot 11 augustus 26,5% minder cacaobonen aangeleverd richting de havens van Ivoorkust in vergelijking met voorgaand seizoen. Het gaat om 1,68 miljoen ton. Dat meldde de ICCO op 16 augustus, waarna de cacaonoteringen duidelijk stegen.

Anderzijds laat de hoeveelheid cacaobonen die zijn vermalen in de eerste twee kwartalen van 2024 betere cijfers zien dan eerder gedacht. In het tweede kwartaal van 2024 werd er in Europa 4% meer vermalen dan dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Amerika was dat met 2% ook hoger. Die cijfers geven een indicatie van de vraag naar cacao, die gezien deze data nog niet is verminderd. De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) vraagt zich af wanneer de vraaguitval begint, gezien het krappe aanbod en de relatief hoge prijs voor cacao.

Cacaonoteringen in juli
De ICCO geeft in haar rapportage over juli verhelderende inzichten. De prijsdaling die we vorige maand zagen zou mede zijn ondersteund door de verbeterde weersomstandigheden bij de grootste cacaoproducenten ter wereld in West-Afrika. Halverwege juli waren de noteringen volatiel en zochten zij duidelijk naar richting. Dat weerspiegelde vooral de onzekerheid die er heerste. Enerzijds was het de vraag in hoeverre de oogsten van Ivoorkust en Ghana tegen zouden gaan vallen. Daarnaast waren er de zorgen of de vraag op den duur zou gaan uitvallen. Berichten over een betere oogstverwachting voor volgend seizoen beteugelden de prijzen nog enigszins.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden