Agrifoto

Analyse Grondstof

Graanoogst in EU zakt onder vijfjarig gemiddelde

27 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In de augustus-editie van het Mars-bulletin zijn de opbrengsten voor granen naar beneden bijgesteld. Voor heel veel gewassen komen de opbrengsten onder het vijfjarig gemiddelde te liggen volgens het JRC. Op de markt heeft het rapport weinig effect. Ruim aanbod van vooral tarwe uit het Zwarte Zeegebied weegt zwaarder zo lijken handelaren te denken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de gemiddelde boer is het geen nieuws meer, maar dat graanopbrengsten niet mee vallen komt nu ook naar voren in het nieuwe Mars-bulletin het JRC. In de hakvruchten (onder andere aardappelen en bieten) doet het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie geen grote aanpassingen. De markt blijft echter in het teken staan van voldoende aanbod van goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied. In de VS heeft het USDA de stand van maïs en soja naar beneden bijgesteld. Vergeleken met vorig seizoen staan beide gewassen er echter nog steeds goed op.

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5 lager op €189,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,8% in en sloot op $4.98 per bushel. Maïs daalde nog wat harder en sloot 1,6% naar $3.62 per bushel. Soja zat in tegenstelling tot de granen wel in de lift op de beurs in Chicago en sloot 0,8% hoger op $9.59¾ per bushel.

Een ruim aanbod van vooral tarwe uit het Zwarte Zeegebied wordt door analisten genoemd als belangrijke oorzaak voor de mineurstemming op de granenmarkt. Marktbureau Ikar noteerde voor Russische Zwarte Zee-tarwe $2 lager op $216 per ton. De Russische export liep wel iets terug naar 1,16 miljoen ton vorige week ten opzichte van 1,35 miljoen ton een week eerder. Tarwe was met 980.000 ton veruit het belangrijkste product in de export, zo schrijft SovEcon.

Ondergemiddelde oogst in de EU
Dat het groeiseizoen in de EU volgens het boekje loopt, begint ook bij het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, door te dringen. In de augustus-editie van het Mars-bulletin schrijft het JRC dat op EU-niveau de opbrengst van bijna alle gewassen onder het vijfjarig gemiddelde is gezakt. De totale graanopbrengst is ten opzichte van de juli-editie van het Mars-bulletin met 3% verlaagd tot 5,36 ton per hectare. Dat is 2% onder het vijfjarig gemiddelde dat op 5,48 ton per hectare staat. Droogte en hitte zorgen voor problemen in het midden en oosten van de Europese Unie. In het noorden is juist nattigheid waar de gewassen onder te lijden hebben.

Opmerkelijk is dat de bietenoogst op 73,4 ton per hectare wordt geschat. Dat is iets boven het vijfjarig gemiddelde dat op 73,1 ton per hectare staat. De aardappelopbrengst is gelijk gehouden aan de vorige editie van het rapport, op 35,1 ton per hectare. Als we voor de hakvruchten de parallel trekken met de granen zou er als de oogst van start gaat nog een neerwaartse correctie kunnen volgen.

Maïs en soja gaan wat achteruit
In de VS staan maïs en soja er relatief goed op, zo bleek vorige week uit de Pro Farmer Crop Tour. Het USDA deed echter in de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport wel wat aanpassingen. Van het maïsareaal kreeg 65% de rating goed of excellent tegen 67% vorige week. Vorig jaar stond overigens 'maar' 56% er goed of excellent op. Ook soja is ietwat achteruit gegaan. 67% staat er goed of excellent op tegen 68% vorige week.

Met het dorsen van zomertarwe hebben de Amerikaanse boeren een flinke slag geslagen afgelopen week. Inmiddels is 51% geoogst tegen 31% een week eerder. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat overigens op 53%. Het dorsen van zomergerst gaat minder snel; 47% is gedorst tegen 30% een week eerder en 61% in het vijfjarig gemiddelde.

Dat maïs op de CBoT onder druk staat valt wel te verklaren als we naar het relatief gunstige verloop van het groeiseizoen kijken. Dat soja een stapje omhoog zet strookt daar niet helemaal mee. Soja krijgt als oliehoudend zaad echter steun van aardolie. Wat ook helpt is een mogelijke staking bij sojaverwerkers in Argentinië. Kopers wenden zich omwille van leveringszekerheid toch wat eerder tot de VS, zo zeggen enkele analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden