Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Global Dairy Trade verrast met bescheiden correctie

4 September 2024 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT) event 363 liet dinsdag 3 september een verrassende uitkomst zien, met over de hele linie gezien een gemiddeld bescheiden prijscorrectie omlaag. Dat was tegen de verwachtingen in, gelet op de rap oplopende prijzen op de booming zuivelmarkt de laatste weken. Is dit een indicatie dat het plafond is bereikt?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De GDT Price Index, het mandje van alle resultaten op de digitale zuivelveiling, daalde dinsdag met 0,4% ten opzichte van het event daarvoor. Het was de eerste daling sinds juli van dit jaar. Het was niet het resultaat van een neerwaartse beweging bij alle zuivelproducten. Van de producten met een significant te verhandelen volume, moest volle melkpoeder en boter een prijsdaling incasseren.

Volle melkpoeder, dat traditioneel veruit het grootste volume vertegenwoordigd, daalde met gemiddeld 2,5% in prijs tot $3,396 per ton. Boter, waarvan de DCA-notering voor Noordwest-Europa vorige week tot recordhoogte reikte, daalde met 0,7% tot $6,675. Lactose daalt eveneens flink in prijs, met 8,9% tot $863, maar is qua volume een uiterst bescheiden deelnemer aan de GDT. De andere zuivelproducten noteerden allen nog plussen, waarbij magere melkpoeder - zeker ten opzichte van volle melkpoeder - opviel met een gemiddelde prijsstijging van 4,5% tot $2,753.

Hoewel de noteringen op de zuivelmarkt de laatste weken opliepen, valt de prijscorrectie als je kijkt naar het aangeboden volume enigszins te verklaren. Fonterra bood fors meer aan, waardoor uiteindelijk 38.346 ton is verkocht. Dit is 9,8% meer dan het vorige GDT-event en ligt op het hoogste niveau van de laatste vijf jaar. Aan de andere kant volgt de GDT wel een seizoenspatroon, want vorig jaar was het verhandelde volume op de veildag in de eerste week van september bijna net zo hoog. Ook moet rekening worden gehouden met de sprong van 5,5% die de GDT op de vorige veiling van 20 augustus heeft gemaakt. 

De Global Dairy Trade is normaliter een trendsetter in de markt, wat kan inhouden dat de heet aangelopen zuivelmarkt in Noordwest-Europa de komende weken enigzins kan afkoelen. De prijzen lijken voorlopig wel op een relatief hoog niveau te blijven. Zo komen voor producten als boter en room, waarvan de DCA-noteringen de afgelopen week records braken, de kerstperiode met traditioneel een sterke vraag ook alweer in zicht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden