Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Stagnerende afzet zet palmoliemarkt onder druk

5 September 2024 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt tendeert deze week zwakker na een langere periode van prijsstijgingen. Aanleidingen zijn: flink minder importen in India als reactie op de hoge prijzen en slechte marges bij de raffinaderijen, een zwakkere oliemarkt als geheel en toenemende onzekerheid in de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Chinese antidumpingsonderzoek naar Canadese canola-exporten deed het sentiment ook geen goed. De belangrijkste oorzaak voor de lagere prijzen is evenwel de publicatie van nieuwe productie- en exportcijfers door Indonesië en ook Maleisië.

Hieruit komt onder meer naar voren dat de afzet richting India, de grootste markt voor plantaardige olie, sterk is teruggevallen; in augustus zelfs met 27%, zo blijkt. Andere oliesoorten zijn goedkoper en er zijn genoeg voorraden. 

{{dataviewSnapshot(46_1725443674)}} 

Uit de Indonesische cijfers blijkt overigens dat met name China in de voorbije maanden wel heel veel palmolieproducten heeft gekocht. Het belang van Europa wordt ondertussen steeds kleiner.

EU niet meer strategisch
De Indonesische organisatie van palmolieproducenten GAPKI heeft de Europese Unie recent zelfs aangemerkt als zijnde geen strategische markt meer. Lange tijd ging zo'n 20% van de Indonesische export naar de EU, maar de laatste tijd gaat het nog maar om zo'n 12%, terwijl er in juni nog maar ongeveer 8% van de palmolie naar de EU ging. Volgens de jongste cijfers trok de EU-import de laatste maanden wel weer licht aan, maar naar Nederland bleef de export dalen. 

Steeds meer product gaat naar Aziatische en ook Afrikaanse markten. 
Achter het niet meer als 'strategisch' willen zien van de EU als markt zit ook iets politieks, want er is veel verzet tegen de Europese anti-ontbossingswetgeving. 

Technische richtlijnen
Overigens dringt ook een minderheid van Europese lidstaten aan op uitstel van het van kracht worden van de anti-ontbossingsregelgeving. Die moet per 1 januari 2025 van kracht worden, maar er wordt op gewezen dat de EU zelf nog niet helemaal klaar lijkt voor die datum. Er ontbreken nog altijd de benodigde technische richtlijnen over hoe concreet met de regelgeving om te gaan. Handelsbedrijven en verwerkers kunnen niet zonder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden