De koersen van cacaobonen zijn de afgelopen dagen duidelijk naar beneden afgebogen. Dat is vooral te danken aan regen in West-Afrika, waardoor de opbrengstprognoses van de cacaobonenoogst danig werden opgefrist. Onderliggend blijft een krapte aan cacaobonen toch als een rode draad door de markt heen lopen.
Vooral de koers op de termijnmarkt ICE in Londen tuimelde de afgelopen dagen naar beneden. De slotkoers van gisteren (dinsdag 3 september) kwam met omgerekend iets meer dan $6.669 per ton uit op het laagste niveau sinds 21 februari van dit jaar. Het prijsverschil tussen Londen, die scherp lijkt te reageren op de weerberichten, en de termijnmarkt in New York loopt daarbij, waar we vorige week ook al bij stilstonden, alleen maar verder op. New York sloot gisteren met een kleine rimpeling naar beneden af op $9.663 per ton, het laagste punt in twee weken tijd.
De cacaomarkt keek afgelopen week vooral naar de augustus-prognose van de International Cocoa Association (ICCO) die vrijdag werd gepubliceerd. Deze uitkomsten ondersteunen de prijzen. De ICCO komt met een verwacht tekort aan cacao in het seizoen 2023/24 van 462.000 ton. Dat is een ruim 5% groter tekort dan de eerdere verwachting van de organisatie, met het hoofdkantoor in Ivoorkust, in de maand mei van dit jaar. Daarbij valt de productie aan cacaobonen volgens het ICCO nog eens 3% lager uit dan de vorige kwartaalraming in mei.
Ratio werkt prijsopdrijvend
Bovendien rekent de organisatie met een percentage van 27,9% op de laagste verhouding tussen voorraden en vermalen in 45 jaar. De zogeheten stocks-to-grindings-ratio betekent dat de voorraad cacao gelijk is aan 27,9% van de totale hoeveelheid cacao die wordt verwerkt in een bepaalde periode. Een lage ratio werkt prijsopdrijvend, omdat de schaarste aan beschikbare voorraad toeneemt.
Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse cacaovoorraden krap zijn, terwijl Ghana, de op één na grootste producent van cacao ter wereld, in de tweede helft van augustus de schatting van de cacaoproductie voor het seizoen 2024/25 met ruim 7% verlaagde tot circa 700.000 ton. Uit Ghana sijpelde het bericht door dat de regering van plan is de garantieprijs van cacaobonen aan telers flink te verhogen. Niet alleen wil Ghana zo de productie bevorderen, maar ook wil het Afrikaanse land de smokkel van cacaobonen indammen en concurrerend blijven met buurman Ivoorkust.