Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs kruipt langzaam weer naar boven

9 September 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren kruipt na de lagere prijzen deze zomer langzaam maar zeker weer omhoog. Nu de vakanties over zijn, neemt de vraag langzaam maar zeker weer wat toe, al remt het warme weer de consumptie nog altijd een beetje. Ook in Duitsland is de vraag aan de magere kant. Voorlopig is zelfs het aanbod aan OKT-eieren (ohne Kükentöten) nog altijd toereikend, maar dit kan volgens analisten weer keren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren zit langzaam maar zeker weer in de lift. In week 35 werd voor 100 eieren met de maat M €11,45 per kilo betaald. Inmiddels is de prijs in twee stappen van 5 cent gestegen tot €11,55.

Nu de schoolvakanties over zijn, neemt de vraag naar eieren weer toe. In de vakantieperiode is de vraag altijd lager, aangezien een aanzienlijk aantal consumenten op vakantie is. Al is er wel een lichte rem op de vraag, aanzien het nog altijd warm is. Hoewel er met warm weer zo nu en dan een extra ei in een maaltijdsalade verdwijnt, zorgt warmte over het algemeen voor een lagere eierconsumptie. De verkoop van producten waarin eieren verwerkt zijn, dalen in deze periode over het algemeen.

Duitse vraag stijgt langzaam
{{dataviewSnapshot(52_1725874810)}}

Ook in Duitsland stijgt de prijs van eieren. In week 34 werd €10,95 voor 100 bruine eieren met de maat M betaald. In week 36 was de prijs gestegen tot €11,20. Hoewel de markt duidelijk sterker wordt, liggen de prijzen nog steeds duidelijk onder de Nederlandse. Dat is een vrij gebruikelijke situatie, maar voor de zomervakantie was de situatie dit jaar omgekeerd. Analisten schrijven dat de vraag bij onze oosterburen nog wat inconsistent is.

Ook in Duitsland zijn de vakanties over, waardoor de consumptie weer toeneemt. Toch zijn de meeste typen eieren op het moment ruim beschikbaar. Er is zelfs geen sprake van een tekort aan OKT-eieren (ohne kükentöten). Eerder dit jaar zorgde tekorten aan capaciteit van machines die het geslacht van kuikens in de eieren controleren ervoor dat de prijzen van eieren enorm stegen. Hoewel dergelijke tekorten nog niet spelen, schrijven analisten dat de tekorten op relatief korte termijn wel weer kunnen ontstaan. We gaan de komende maanden weer de winterperiode in. Dat is historisch gezien het seizoen met de grootste vraag. Analisten verwachten dat in deze periode de vraag naar OKT-eieren weer toeneemt. Vermoedelijk zorgt dit ervoor dat de Duitse prijzen weer boven de Nederlandse komen te liggen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden