Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Rusland bepaalt de top in de Europese tarwemarkt

10 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe is de nieuwe werkweek vlak begonnen. In Europa een kleine daling en in de VS een beperkte plus. Relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied legt een top in de markt. In Amerika is een begin gemaakt met het dorsen van korrelmaïs, zo blijkt uit de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €5 lager op €194. Het decembercontract, waarop de meeste handel gedaan wordt, hield beter stand en leverde €0,75 in om te sluiten op €218 per ton. Op de CBoT sloten de granen in het groen. Tarwe pluste 0,4% en kwam uit op $5.55½ per bushel. Bij maïs bleef de stijging bescheiden tot 0,1% naar $3.84¼ per bushel. Soja sloot op een rond getal $10.00 per bushel. Dat is een stijging van 1,1%.

Het aanbod van relatief goedkope Zwarte Zee-tarwe drukt op de prijzen in Europa. Marktbureau Ikar verlaagde de notering voor Russische tarwe met $1 naar $215 per ton. SovEcon verhoogde de range juist met $1 naar $218 tot $221 per ton. Kortom, prijzen voor Russische tarwe blijven redelijk stabiel en de stijging op de westerse termijnmarkten vindt geen navolging door de Russische beer. De Zwarte Zee-tarwe legt daarmee een plafond in de markt volgens sommige analisten.

Egypte heeft de tender om 3,8 miljoen ton tarwe vast te leggen nog steeds openstaan. Dat is volgens verschillende bronnen bevestigd door de minister die gaat over het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc. Egypte heeft tot nu toe maar 300.000 ton gekocht in deze tender en is dus nog op zoek naar 3,5 miljoen tarwe. Het land aan de Nijl staat open voor samenwerking van alle leveranciers en staatsbedrijven, zo wordt gemeld.

Begin gemaakt met maïs
In de VS vordert de oogst van zomertarwe gestaag. 85% van het areaal is gedorst volgens de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport van het USDA. Het vijfjarig gemiddelde staat op 83%. Gerst is voor 89% geoogst tegen 87% in het vijfjarig gemiddelde en 86% vorig seizoen. De voorbereidingen voor de nieuwe oogst zijn ondertussen ook aan de gang. Inmiddels is 6% van het geplande areaal wintertarwe gezaaid. Het vijfjarig gemiddelde staat op 6% en vorig jaar deze week was er 5% gezaaid.

De stand van maïs in de VS is iets naar benden bijgesteld door het USDA. 64% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 55% vorige week. Ter vergelijking: vorig seizoen stond 52% er goed of excellent op. De conditie van soja is gelijk gebleven op 65%. Met de oogst van maïs is een begin gemaakt. Tot en met 8 september is 5% van het areaal gedorst. Het vijfjarig gemiddelde staat op 3% en vorig seizoen was 4% geoogst. 29% van de maïs in de VS is aan het afrijpen volgens het USDA. Het dorsen van soja moet nog beginnen en zit nog niet in het Crop Progress-rapport van deze week. Heel lang zal dat niet meer duren. Een kwart van het areaal soja laat de bladeren vallen en is aan het afrijpen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden