Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Mogelijk hogere prijs voor Ghanese cacaotelers

Woensdag 17:00 uur - Alex Jurvillier

De cacaoprijzen stijgen in vergelijking met vorige week verder, maar hadden gisteren een dipje. Berichten over een hogere vaste prijs die cacaotelers zullen ontvangen houden de cacaomarkt bezig.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaonoteringen van Londen en New York zijn ten opzichte van vorige week woensdag verder toegenomen. New York steeg van $9.282 per ton naar $9.654 per ton. Londen steeg eveneens, van £4.879 per ton naar £5.133 per ton. New York schuurt dus bijna tegen de $10.000 per ton aan, wat erg hoog is. Daar is de notering dit jaar bij eerdere prijsstijgingen, zoals te zien in de grafiek, meermaals overheen gegaan.

De gestegen prijzen zouden eveneens kunnen komen door het nieuws van de internationale cacao-organisatie ICO dat nog nagalmt. Vorige week maandag maakte de organisatie bekend dat er seizoen 2023/24 een tekort aan cacao is ontstaan van 462.000 ton cacao.

Gisteren daalden de noteringen iets, mogelijk door berichten die opduiken in de markt over de plannen van Ghana - de op twee na grootste producent ter wereld - om de vastgestelde prijs die cacaotelers betaald krijgen te verhogen. Dat drukt volgens analisten de prijs, omdat een hoger inkomen betere investeringen voor de cacaoteelt betekent en dat de kans op een betere oogst vergroot. Het verhogen van het inkomen van telers helpt eveneens om cacaosmokkel naar andere landen te voorkomen. Dat is een groot probleem in West-Afrika.

Persbureau Bloomberg spreekt op basis van anonieme bronnen van een mogelijke verhoging van 65%, tot 54.656 Ghanese cedi ($3.488 dollar) per ton. Eerder schreef Reuters al over een mogelijke verhoging van 45% voor komend seizoen (2024/25). Daar er nog geen officiële berichten bekend zijn over de vastgestelde telersprijs, moeten we afwachten wat de daadwerkelijke verhoging zal worden. Maar de Ghanese overheid zou in gesprek zijn met het Ghanese Cocobod. Het naast Ghana gelegen Ivoorkust, de grootste producent, heeft nog geen plannen voor een verhoging van de telersprijs naar buiten gebracht. Maar grote kans dat het land de prijs van Ghana wil evenaren om op zijn beurt smokkel te voorkomen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden