Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Premie op onrust Zwarte Zee wordt afgebouwd

Eergisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe deed afgelopen handelssessie een stap terug. Vorige week zorgde onrust in het Zwarte Zeegebied voor stijgende tarweprijzen. De angst voor verdere escalatie tussen Rusland en Oekraïne verdwijnt nu weer een beetje uit de tarwemarkt. In de VS in een vlotte start gemaakt met de sojaoogst. Onder analisten was echter vooral wat te doen om de rating van maïs in het nieuwe Crop Progress-rapport van het USDA.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe sloot op de Matif gisteren €4,50 lager op €220,50 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 2,7% naar $5.78½ per bushel. Maïs en soja hielden beter stand op de beurs in Chicago. Maïs leverde 0,6% in en kwam daarmee uit op $4.10¾ per bushel. Soja hield het verlies beperkt tot 0,2% naar $10.05½ per bushel.

De spanning in het Zwarte Zeegebied - dat een belangrijke rol bij de rally in tarwe speelde vorige week - is volgens analisten weer iets gezakt. Rusland nam vorige week een koopvaardijschip geladen met graan onder vuur net buiten de territoriale wateren van Roemenië. Ook de mogelijkheid dat Oekraïne westerse langeafstandswapens zou mogen gebruiken voor doelen verder in Rusland en een eventuele reactie van het Kremlin daarop, zorgde voor onrust die ook op de tarwemarkt oversloeg. Die dreiging is niet weg maar op de tarwemarkt worden de risico's iets minder groot ingeschat.

Rusland heeft vorige week 990.000 ton graan geëxporteerd volgens de data van SovEcon. Dat is 70.000 ton minder dan een week eerder. Veruit het grootste deel van de Russische graanexport bestaat uit tarwe, namelijk 980.000 ton. Het prijs voor Russische tarwe is een heel klein beetje gestegen. Ikar zet de notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe op $216 per ton. Dat is $1 hoger dan vorige week.

Meer bearish nieuws voor tarwe kwam uit Canada. Statistics Canada schat de totale tarweoogst op 34,3 miljoen ton. De tarweoogst in Canada valt daarmee 4,1% hoger uit dan vorig seizoen. In de vorige prognose werd overigens nog op een oogst van 34,4 miljoen ton tarwe gerekend.

Vlotte start van de oogst in de VS
In de VS rijden de combines in maïs en soja. 9% van het maïsareaal is geoogst volgens het Crop Progress-rapport van het USDA. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 6%. Deze week zitten ook de eerste sojaoogstcijfers in het rapport. Het dorsen gaat vlot van start met 6% geoogst tegen 3% in het vijfjarig gemiddelde en 4% vorig seizoen.

De conditie van maïs is iets verbeterd. Van het areaal krijgt 65% de rating goed of excellent tegen 64% vorige week. Soja is juist wat achteruit gegaan met 64% goed of excellent tegen 65% vorige week. Sommige analisten plaatsen wel kanttekeningen bij deze cijfers. In het oosten van de cornbelt is het droog en wordt de komende tien dagen ook geen regen van betekenis voorspeld. Voor de percelen die rijp of zo goed als rijp zijn is droog weer voor de oogst gunstig. Maïs en soja die nog moet zetten heeft juist vocht nodig voor de laatste bushels.

De oogst van zomertarwe en -gerst zit er een heel eind op in de VS. 92% van de zomertarwe is gedorst en 94% van de zomergerst is binnengehaald. Het zaaien van wintertarwe gaat gestaag door. Van het geplande areaal zit 14% in de grond tegen 13% deze week in het vijfjarig gemiddelde. In de staat Washington zijn de boeren het verst met zaaien. Daar is 43% van het geplande areaal gezaaid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden