De prijzen van tarwe, suiker en boter zijn gedaald. De een wel wat overtuigender dan de ander. De suikerprijs daalt bijvoorbeeld wat duidelijker. Boter daalde eveneens iets, maar de prijzen trekken alweer aan.
De rally op de tarwemarkt is wat afgezwakt. Het septembercontract zakt weg. De handel gebeurt op het decembercontract. Dat contract blijft redelijk stabiel rond de €220 per ton hangen. Voldoende aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied zorgt ervoor dat prijzen niet verder stijgen. Rusland legt volgens analisten een plafond in de markt.
Over de Europese exportcijfers is wat rumoer deze week. Met een export van 4,82 miljoen ton tot nu toe dit seizen loopt de uitvoer 23% achter op vorig jaar. Met de matige opbrengsten in het achterhoofd niets vreemds. De Europese Commissie, die de cijfers publiceert, zette er alleen de ietwat cryptische opmerking bij dat de cijfers van Frankrijk sinds kalenderjaar 2024 niet compleet zijn. Mogelijk is er dus meer geëxporteerd dan de statistieken doen vermoeden.
Suiker
De suikernoteringen op de ICE van New York en Londen dalen verder, na stevig in de lift te hebben gezeten. Tegen het einde van augustus zaten de suikerprijzen flink in de lift, mede gestuwd door het nieuws vanuit Brazilië over branden op suikerrietplantages. Sindsdien zakt de koers globaal gezien. New York noteerde gisteren $407,19 en Londen $518,60 per ton. Dat is voor beide noteringen het laagste punt sinds eind augustus. Daar zou eveneens de dalende olieprijs een rol in kunnen spelen. Een lagere olieprijs kan namelijk Braziliaanse verwerkers motiveren om eerder suikerriet te verwerken tot suiker dan ethanol.
Boter
De boter-, en roomprijzen hebben in de afgelopen week een kleine correctie ondergaan. De prijsstijging bij boter zwakte af, room zakte terug. Deze week is de markt echter weer verder omhoog gegaan. Dit laatste is nog niet zichtbaar in onderstaande grafiek.
Met het verder oplopen van de melkvetprijzen wordt het verschil met plantaardige oliën en vetten, dat al enorm is, nog veel groter. In genoemde grafiek is dat te zien. De boter en roomprijzen worden weergegeven op de linker Y-as, de plantaardige olieprijzen op de rechter.
Het grote prijsverschil maakt het voor sommige producenten en verwerkers interessant om te kijken naar substitutie van grondstoffen. Dat is evenwel lang niet altijd mogelijk.