Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogt het aanbod van Zwarte Zee-tarwe op?

Donderdag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied legt een plafond in de markt. De beschikbaarheid gaat echter wat haarscheurtjes vertonen. De Oekraïense export loopt als een trein, maar het Oekraïense ministerie van Landbouw waarschuwt dat dit tempo waarschijnlijk terugzakt. Ook in Rusland rommelt het. De oogstschattingen van het Kremlin zouden weleens iets te positief kunnen blijken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 hoger op €223 per ton. Op de CBoT sloot decembertarwe 0,9% hoger op $5.79¼ per bushel. Maïs liet eveneens een plusje zien en sloot 0,1% hoger op $4.04¾ per bushel. Soja zat qua stijging tussen de granen in en pluste 0,3% naar 10.00½ per bushel.

Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft de gemoederen bezighouden. Gisteren kwam het Oekraïense ministerie van Landbouw met nieuwe exportcijfers. Tot 11 september is er het lopende seizoen 8,2 miljoen ton graan uitgevoerd tegen 5,4 miljoen ton vorig seizoen. In het exportcijfer van Oekraïne dit seizoen zit 4,3 miljoen ton tarwe, 2,5 miljoen ton maïs en 1,2 miljoen gerst.

Of Oekraïne dat exporttempo volhoudt, wordt betwijfeld. Ondanks de oorlog in het land en de droogte dit seizoen is de verwachte tarweoogst in Oekraïne met circa 22 miljoen ton ongeveer gelijk aan vorig seizoen. Het grote verschil met vorig seizoen is echter dat er toen een relatief grote voorraad tarwe lag door problemen met de export een jaar eerder. De totale export vorig seizoen kwam mede daardoor uit op 18,3 miljoen ton. Dit seizoen wil Oekraïne niet meer dan 16,2 miljoen ton tarwe exporteren. Prijzen voor tarwe uit Oekraïne zullen daardoor waarschijnlijk gaan stijgen, zo melden verschillende bronnen.

Slecht weer kost Rusland tonnen graan
Verder naar het oosten in Rusland rommelt het ook. Het Russische ministerie van Landbouw houdt de prognose voor de graanoogst gelijk op 132 miljoen ton en de export op 60 miljoen ton. Er is ruim voldoende tarwe voor eigen gebruik, benadrukt het ministerie. Het voorkomen van prijsstijgingen op de binnenlandse markt lijkt het belangrijkste doel van de overheid. De gouverneur van de Rostov-regio past niet in die lijn. Vasily Golubev maakte namelijk bekend dat 1 miljoen hectare getroffen is door slecht weer. Door vorst relatief laat in het voorjaar gevolgd door droogte wordt verwacht dat de oogst in Rostov 30% lager is dan vorig seizoen. Vorig seizoen was Rostov goed voor 11% van de Russische graanproductie. De gouverneur heeft de Russische regering gevraagd om verplichte aflossingen op leningen voor boeren stop te zetten tot in 2025.

De Russische president Poetin kondigde gisteren aan dat hij de mogelijkheden wil onderzoeken om de export van nikkel, titanium en uranium te beperken. Tarwe of andere agrarische goederen werden niet genoemd tijdens de videoconferentie met de bewindspersonen. Poetin suggereerde wel dat de uitvoer van andere producten ook beperkt kan worden zolang de Russische belangen maar niet geschaad worden. Sommige analisten zijn er daarom niet gerust op dat graan de dans ontspringt.

Voorschot op Wasde
Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met de september-editie van het Wasde-rapport. Analisten verwachten een kleine verlaging van de oogstprognose voor maïs en soja in de VS. De meeste belangstelling gaat echter uit naar wat het USDA doet met de tarweoogst in de EU. Frankrijk en Duitsland hebben de oogstcijfers afgelopen periode verlaagd en er wordt door spelers op markt min of meer vanuit gegaan dat het USDA die lijn zal volgen. Na Rusland is de EU de grootste tarwe-exporteur op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden