Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Flink lagere cacaoproductie in net afgerond seizoen

Gisteren 16:10 uur - Alex Jurvillier

De nieuwe cacaoprijs voor Ghanese cacaotelers is vastgesteld en daarmee is het nieuwe seizoen in het West-Afrikaanse land geopend. In de markt worden nieuwe schattingen gegeven over de hoeveelheid cacaosmokkel en de internationale cacao-organisatie publiceert nieuwe productieschattingen. Uit Ivoorkust klinkt voorspoedig nieuws over de weersomstandigheden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaonoteringen op de beurs van de ICE in Londen en New York bleven afgelopen week relatief stabiel. Gisteren noteerde Londen £5.280 per ton, New York noteerde $7.620 per ton.

Op 11 september opende Ghana het nieuwe cacaoseizoen, met een verhoogde vaste prijs voor cacaotelers. Deze steeg met 45% naar 48.000 Ghanese cedi per ton (ongeveer €2.743,23). Enerzijds is de verhoogde prijs goed nieuws voor de cacaoteelt, daar het verhoogde inkomen kan worden besteed aan investeringen in de cacaoteelt. Anderzijds werd eerder door internationale media eerder gesproken over een verhoging van 65%, waardoor de daadwerkelijke verhoging lager uitpakt. Hierdoor is wat onzekerheid over de reactie van de telers op de prijsverhoging en of deze voldoende is om smokkel tegen te gaan.

Cacaosmokkel is een groot probleem in Ghana
De Ghanese cacao-organisatie Cocobod komt met zorgwekkende cijfers over de hoeveelheid cacao die Ghana is verloren als gevolg van smokkel. Afgelopen cacaoseizoen 2023/24, dat vorige week officieel eindigde, zou er meer dan een derde aan cacao zijn gesmokkeld, vertelde de organisatie tegen persbureau Reuters. Dat komt neer op 160.000 ton cacao die onder andere richting Burkina Faso, Mali en Togo is gegaan. De laatste productieverwachting voor Ghana van de internationale cacao-organisatie ICCO is voor het reeds gesloten cacaojaar 2023/24 450.000 ton. Ter vergelijking: van het cacaojaar eerder wordt de productie geschat op 654.000 ton.

De productieverwachting van Ivoorkust, de grootste producent, staat nu op 1.740.000 ton voor cacaojaar 2023/24. Ter vergelijking: cacaojaar 2022/23 leverde naar schatting 2.241.000 ton cacao op. Een forse achteruitgang. In totaal valt in de prognoses de productie van alle Afrikaanse landen bij elkaar voor cacaojaar 2023/24 terug naar 3.042.000 ton, van 3.719.000 ton in cacaojaar 2022/23. In totaal wordt een productie van 4.332.000 ton cacao verwacht voor cacaojaar 2023/24. Cacaojaar 2022/23 staat op 5.050.000 ton.

Opvallend is dat de schatting voor de categorie 'Amerikaanse landen' – Brazilië en Ecuador – ook lager wordt ingeschat op 1.035.000 ton voor cacaojaar 2023/24. Dat was voor cacaojaar 2022/23 hoger met 1.077.000 ton. Opvallend is de productie van Ecuador, die eveneens lager wordt ingeschat op 430.000 ton voor cacaojaar 2023/24. Mogelijk dat landen als Ecuador sterk profiteren van de hogere prijzen en de cacaosector daar een boost zullen geven. Maar de kans bestaat dat dit niet direct zichtbaar is in de productiecijfers, maar later zijn vruchten afwerpt.

Dat er vertraging zal zitten tussen de hogere prijs voor telers en een daadwerkelijke verbetering van de cacaoproductie wordt in de rapportage over augustus van de ICCO nog eens benadrukt. Nieuwe cacaobomen hebben doorgaans drie tot vier jaar nodig voordat er cacaovruchten aan groeien.

Voorspoedig nieuws uit Ivoorkust
Weersomstandigheden zouden momenteel de cacaoproductie in Ivoorkust ten goede komen. Telers zeggen volgens Reuters dat er voldoende vocht aanwezig is in de grond. De Ivoriaanse telers geven verder aan dat ze nog in afwachting zijn van de vastgestelde prijs, die in het naburige Ghana zoals hiervoor beschreven al bekend is. De hoeveelheid rijpe vruchten aan de cacaobomen zouden momenteel in grotere mate aanwezig zijn dan op hetzelfde moment een jaar eerder, wat de hoop op een goede oogst vergroot. Komende oogst is de grootste van de twee jaarlijkse oogsten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden