Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Egypte importeert meer tarwe in eerste helft 2024

Gisteren 12:20 uur - Jurphaas Lugtenburg

Egypte heeft in de eerste helft van 2024 fors meer tarwe geïmporteerd vergeleken met een jaar eerder. De Europese export blijft dit seizoen onderwijl achterlopen op vorig seizoen. Frankrijk komt met nieuwe opbrengstcijfers voor tarwe. Het land heeft volgens het ministerie van Landbouw de kleinste oogst zachte tarwe sinds 1986.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €219,25 per ton. Op de CBoT deed tarwe eveneens een klein stapje terug. Tarwe leverde 0,5% in en sloot op $5.75¾ per bushel. Maïs pluste 0,4% naar $4.12½ per bushel. Bij soja waren er slechts kleine verschuivingen de afgelopen handelssessie. Het decembercontract sloot 0,1% hoger op $10.06 per bushel.

De achterstand bij de tarwe-export van de EU wordt nog niet echt ingelopen. Tot 15 september is er 5,39 miljoen ton tarwe uitgevoerd tegen 6,99 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. De achterstand op vorig seizoen blijft daarmee stabiel (op 23%) vergeleken met vorige week. De EU heeft door tegenvallende opbrengsten overigens ook minder te exporteren. Het Franse ministerie van Landbouw verlaagde gisteren de opbrengstraming van zachte tarwe van 26,32 miljoen ton naar 25,78 miljoen ton. De oogst van zachte tarwe is daarmee de kleinste sinds 1986.

Rusland dorst iets meer tarwe
SovEcon heeft na een reeks van verlagingen voor de Russische oogst gisteren de prognose iets naar boven bijgesteld. Het bureau rekent nu op een opbrengst van 82,9 miljoen ton. In de vorige voorspelling ging SovEcon uit van 82,5 miljoen ton. Het USDA zit met 83 miljoen ton een fractie hoger dan SovEcon met de verwachte Russische graanoogst.

In de eerste zes maanden van 2024 lagen de tarweprijzen grotendeels (substantieel) lager dan in het eerste half jaar van 2023. Desondanks importeerde Egypte, gerekend naar importwaarde, fors meer tarwe dit jaar. In de eerste helft van 2024 importeerde het land aan de Nijl $2,1 miljard aan tarwe tegen $1,7 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

Argentinië koopt tarwe in de VS
In de exportcijfers van het USDA zit een opmerkelijk transactie. Voor het eerst sinds 2019 heeft Argentinië soja gekocht in de VS. Het volume is met 88.400 ton misschien niet heel spectaculair, maar komt voor veel analisten als een complete verrassing en het is een teken dat soja in de VS spotgoedkoop is. Het is niet ongebruikelijk voor Argentinië om soja bij te kopen. Volgens enkele bronnen kan voor levering in oktober soja voor circa $395 ton op het schip geleverd in de haven van New Orleans geladen worden. Daarmee is soja uit de VS grofweg $16 per ton goedkoper dan de Argentijnse soja.

De afgelopen twintig jaar is de verwerkingscapaciteit van soja harder uitgebreid dan dat de teelt in Argentinië is gegroeid. Hoge belastingen en flinke schommelingen in de wisselkoersen hebben hun weerslag op de agrarische sector in Argentinië gehad. Om de fabrieken niet stil te laten vallen kopen Argentijnse verwerkers soja bij, voornamelijk uit buurlanden Brazilië en Paraguay. Door lage waterstanden in rivieren is het volume soja dat over deze waterwegen kan worden aangevoerd beperkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden