Agrifoto

Analyse Grondstof

Kwaliteit van Franse tarwe valt vies tegen

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Frankrijk verwacht dit seizoen fors minder tarwe te kunnen exporteren. Niet alleen kwam de oogst lager uit door het natte groeiseizoen, ook de kwaliteit is minder dan andere jaren. In Rusland is in een tweede regio de noodtoestand uitgeroepen door overvloedige neerslag. Desalniettemin houdt het landbouwministerie daar de oogstprognose ongewijzigd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 lager op €218,50 per ton. In Chicago was het voor wat betreft de granen een weinig enerverende handelsdag. Tarwe sloot onveranderd op $5.75¾ per bushel. Maïs steeg met een kwart cent naar $4.12¾ per bushel. Meer actie was er bij soja die 0,8% hoger sloot op $10.14 per bushel.

De matige tot slechte graanoogst in de EU en voldoende aanbod uit het Zwarte Zeegebied houden elkaar in evenwicht. Rusland kwam gisteren met cijfers over de oogstvoortgang. Volgens de Russische staatssecretaris van Landbouw Maxim Uvaidov is bijna driekwart van de Russische graanoogst binnen. Dat heeft Uvaidov aan het Russische persbureau Interfax laten weten. Tot 18 september heeft Rusland 102 miljoen ton graan geoogst volgens de staatssecretaris. De totale Russische graanoogst wordt door het ministerie op 132 miljoen ton geraamd, waarvan 60 miljoen ton beschikbaar is voor de export.

Noodtoestand
Helemaal zonder horten en stoten gaat de oogst van het laatste graan in Rusland niet. In de Siberische regio Krasnojarsk is vandaag de noodtoestand uitgeroepen, zo meldt het Russische persbureau Tass. Zware regens hebben flinke schade veroorzaakt aan gewassen, vertelt Sergei Ponomarenko, vicegouverneur van de regio aan Tass. "Volgens de voorlopige schattingen is er aan meer dan 17.000 hectare gewassen schade. De geschatte omvang van de schade bedraagt ​​meer dan 280 miljoen roebel (circa €2,7 miljoen red.)." Eerder deze maand werd in de buurregio Tomsk ook al de noodtoestand uitgeroepen vanwege weerschade in gewassen.

Frankrijk zet de exportverwachting voor tarwe dit seizoen op 4 miljoen ton. Vorig seizoen exporteerde Frankrijk nog 7,5 miljoen ton tarwe. Die kleinere export komt door de kleinere oogst door het slechte weer tijdens het groeiseizoen. De kwaliteit van de Franse tarwe houdt ook niet over. Slechts 28% van de tarwe heeft een hectolitergewicht van 76 of hoger. 41% van de tarwe heeft een eiwitgehalte van 11,5% of meer, tegen 58% in het langjarig gemiddelde.

Renteverlaging
De Amerikaanse centrale bank, de Fed heeft gisteren de rente verlaagd met 50 basispunten. Dat drukt de koers van de dollar en is daarmee gunstig voor de Amerikaanse export. Enkele analisten noemen het teleurstellend dat de granenmarkt daar zeer beperkt op reageert. Granen uit de VS zijn al relatief concurrerend geprijsd op wereldmarkt en met de daling van de dollar als gevolg van het rentbesluit van de Fed zou er ruimte omhoog moeten zijn voor granen, zo beargumenteren sommige analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden