Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte kenmerkt start wintertarwe in de VS

Vandaag 13:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

In de wintertarweregio's van de VS is de start van de oogst 2025 een stuk droger dan vorig jaar. Meer naar het zuiden, in Argentinië zorgt een gebrek aan water voor problemen met de export. De IGC kwam gisteren met een update over de wereldgraanbalans. Vooral de Europese tarweopbrengst valt niet mee, zoals eigenlijk al bekend was.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 lager naar €215,75 per ton. Op de CBoT sloten de graankoersen ook in het rood afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 1,8% lager naar $5.65½ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare beweging zien en kwam 1,7% lager uit op de $4.05¾ per bushel. Soja liet nauwelijks een prijsschommeling zien. Het novembercontract sloot driekwart cent lager op $10.13¾ per bushel.

De International Grains Council (IGC) kwam gisteren met een nieuw marktrapport. De mondiale tarweproductie is met 1 miljoen ton verlaagd naar 798 miljoen ton voor het seizoen 2024/25. Een seizoen eerder werd 795 miljoen ton tarwe geoogst. Voor de EU heeft de IGC de opbrengst ten opzichte van de prognose een maand geleden verlaagd met 2,4 miljoen naar 122,4 miljoen ton. Ter vergelijking: in 2023/24 dorste de EU 133,1 miljoen ton tarwe volgens de IGC. De prognose voor de Australische tarweoogst is verhoogd met 1,7 miljoen ton naar 31,8 miljoen ton. Het verbruik van tarwe is voor seizoen 2024/25 gelijk gehouden aan vorige maand op 803 miljoen ton.

De totale graanoogst wordt door de IGC geraamd op 2.315 miljoen ton. Dat is een recordoogst en gelijk aan de voorspelling van augustus. Het verbruik van graan is iets verhoogd ten opzichte van de vorige voorspelling, met 5 miljoen ton naar 2.326 miljoen ton. Voor soja heeft de IGC geen wijzigingen. De productie wordt geschat op 419 miljoen ton en het verbruik op 406 miljoen ton.

Droogte is weer terug
In het hart van de Amerikaanse tarwegordel is het droog. Uit de nieuwe droogtemonitor blijkt dat 58% van de wintertarwe in de VS in een gebied staat waar een tekort aan neerslag is. Daarmee is de start van het nieuwe seizoen een stuk droger dan een jaar geleden toen 47% van het areaal in een droogtezone stond. Voor maïs en soja zijn de omstandigheden voor wat betreft droogte juist een stuk gunstiger. 26% van de maïs en 33% van de soja staat in een droogtegebied tegen 58% en 53% vorig jaar deze tijd. Ten opzichte van vorige week is het overigens wel een stuk droger geworden in de Amerikaanse cornbelt.

In Argentinië is het ook droog. Zoals in de VS de lage waterstand in de Mississippi voor problemen zorgt, kampt Argentinië met een vergelijkbaar probleem in de Parana-rivier. De waterstand in de Parana is de op een na laagste sinds 1970. Ongeveer 80% van de Argentijnse graanexport gaat via deze rivier. Een groot verschil met bijvoorbeeld de Mississippi of de Rijn in Europa is dat de belangrijkste zeehaven niet aan de monding van de rivier ligt. De grote zeeschepen moeten circa 250 kilometer de Parana opvaren voor ze bij de haven van Rosario zijn, het centrum voor de graanoverslag in Argentinië. Door de lage waterstand kunnen die schepen nu niet volledig beladen worden. Dat maakt transport uit Argentinië een relatief dure aangelegenheid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden