In Noordwest-Europa is het, als de weerberichten kloppen, regen dat de klok slaat. Het is echter vooral droogte die centraal staat op de granenmarkt. Rond de Zwarte Zee heeft maïs een opdoffer gekregen van gebrek aan regen en nemen de zorgen over de start van wintertarwe toe. In de VS hebben de buien van afgelopen weekend de cornbelt gemist.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 hoger op €220,25 per ton. Op de CBoT is de nieuwe week ook in het groen begonnen. Tarwe steeg met 2,5% naar $5.82½ per bushel. Maïs steeg nog iets sterker dan tarwe en pluste 2,9% naar $4.13½ per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie tussen de granen in en sloot 2,7% hoger op $10.39¼ per bushel.
Spelers op de granenmarkt raken in de ban van de weerberichten. In ons deel van de wereld wordt regen voorspeld. Richting het einde van de week daalt het kwik en worden buien verwacht. Afhankelijk van wat er valt, kan het zaaien van wintertarwe vertraging oplopen. Dat is nog niet direct iets om zenuwachtig van te worden.
Slaat de tarwe aan voor de vorst komt?
Serieuzer zijn de problemen met droogte in het oosten van Oekraïne en het westen van Rusland. Het is daar al een paar maanden warm en droog. Dat zijn bepaald niet de ideale omstandigheden om wintergewassen aan de gang te krijgen. Volgens verschillende experts is het belangrijk dat de tarwe daar wil groeien nu. De tijd tot de eerste vorst is beperkt. Eind oktober wil de vorst daar nogal eens invallen en dan zou er voor het mooie wel een gewas moeten staan. Te ver ontwikkeld is met het oog op uitwinteren niet ideaal, maar tarwe die net opkomt is nog gevoeliger voor uitwinteren volgens lokale bronnen.
De Ikar-notering voor Russische Zwarte Zee tarwe blijft redelijk stabiel. Deze week zet Ikar de notering op $217 per ton. Dat is $1 hoger dan vorige week. Volgens SovEcon exporteerde Rusland afgelopen week 910.000 ton graan tegen 1,06 miljoen ton een week eerder. Van de graanexport afgelopen week betrof 840.000 ton tarwe. SovEcon verwacht dat Rusland deze maand 4,8 miljoen ton graan zal exporteren tegen 4,9 miljoen ton in september 2023.
In het oosten van de EU, op de Balkan is het droog. Het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie, het JRC heeft de opbrengstverwachting voor korrelmaïs in die regio verder verlaagd. In het Mars-bulletin rekent het JRC nu op een maïsopbrengst van 6,84 ton per hectare. Dat is 3% lager dan in de augustus-editie van het rapport en 7% onder het vijfjarig gemiddelde. Vorig seizoen werd er 7,51 ton maïs per hectare gedorst; daar zou dit seizoen dus 9% onder komen.
Stand maïs en soja in VS blijft stabiel
In de VS stond de markt gisteren ook in het teken van droogte. Op de zuidelijke prairies waar veel tarwe wordt geteeld, viel afgelopen weekend regen maar verder naar het noorden op de cornbelt bleef het droog. De conditie van maïs en soja is in het nieuwe Crop Progress-rapport desondanks gelijk gebleven. 65% van de maïs staat er volgens het USDA goed of excellent op en 64% van de maïs krijgt die rating. De oogst van beide gewassen gaat redelijk vlot in deze fase. 14% van de maïs is geoogst tegen 13% vorig jaar deze week en 11% in het vijfjarig gemiddelde. Met de oogst van soja lopen telers nog wat verder voor. Van het areaal is 13% geoogst. Het vijfjarig gemiddelde staat op 8% en vorig jaar was 10% geoogst.
De oogst van zomertarwe en gerst zit er in de VS zo goed als op met respectievelijk 96% en 97% geoogst. Van het geplande areaal wintertarwe is een kwart gezaaid. Vorig jaar was 23% gezaaid en het vijfjarig gemiddelde staat op 24%. Ook met het zaaien van wintertarwe hebben de Amerikaanse boeren de gang er dus in.
Wachten op beter weer in Brazilië
Het thema droogte komt ook terug in Brazilië. Volgens AgRural is pas 0,9% van het geplande areaal soja in het Zuid-Amerikaanse land gezaaid. Boeren zitten daar met smart te wachten op regen. Er zit nu nauwelijks vocht in de grond, waardoor boeren de gok niet aandurven soja te zaaien. Met de eerste teelt maïs zijn meer vorderingen gemaakt. Daarvan is 26% van het geplande areaal gezaaid volgens AgRural. Maar ook hier valt het werk volgens het marktbureau stil in afwachting van regen.