Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Late vorst houdt huis in Australische tarwe

Gisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Rusland heeft ambitieuze plannen voor de graanexport. Niet alleen wel het Kremlin de helft meer graan uitvoeren in 2030 ook wil het minder afhankelijk worden van de routes over de Zwarte Zee. In het zuidoosten van Australië was het fris. Zo fris zelfs dat de temperatuur onder nul zakt. Bepaald geen gunstig weer voor de wintertarwe die over goed een maand gedorst moet worden. Samen met droogte in het westen van het land zouden de schattingen voor de Australische tarweoogst daardoor weleens veel te optimistisch kunnen blijken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €221,25 per ton. Aan de andere kant van de grote plas in Chicago sloten de graankoersen in het rood. Tarwe leverde 0,9% in en kwam daarmee uit op $5.84¼ per bushel. Bij maïs bleef het verlies beperkt tot 0,5% en het decembercontract sloot op $4.13¼ per bushel. Soja was de grootste daler op de CBoT met 1,2% naar $10.41 per bushel.

Rusland blijft de Europese graanhandelaren bezighouden. SocEcon heeft de oogstverwachting voor tarwe in Rusland iets naar beneden bijgesteld tot 81,8 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling 82,2 miljoen ton.

Export via de Oostzee
Het Kremlin kondigde gisteren plannen aan om de graanexport te verhogen. In 2030 wil Rusland 50% meer graan uitvoeren. Daarvoor wil het land nieuwe markten in Latijns-Amerika en Afrika aanboren en de logistiek omgooien. Het Kremlin wil de exportfaciliteiten aan de Oostzee fors uitbreiden. Nu is Rusland erg afhankelijk van de havens aan de Zwarte Zee. Sinds de oorlog in Oekraïne is die route riskanter geworden. Toch ging van de 62 miljoen ton graan dat Rusland in 2023/24 exporteerde 90% over de Zwarte Zee en slechts 2,4% via de Oostzee.

Vervoer via de Oostzee heeft ten opzichte van de Zwarte Zee nog een ander voordeel. In de Zwarte Zee en de zijtak de Zee van Azov is de diepgang beperkt. Voor vervoer naar de traditionele Russische exportbestemmingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is dat geen probleem. Voor transport over grotere afstanden zijn grotere schepen gewenst. Die kunnen wel terecht op de Oostzee. Een nadeel voor het Kremlin aan de Oostzee is dat deze omsloten wordt door Navo-landen.

Late vorst
In Australië heeft vorst voor schade gezorgd in wintertarwe. In de provincie Nieuw-Zuid-Wales is in een gebied met circa 1,2 miljoen hectare tarwe het kwik tot 2 graden onder nul zakt. Laat en het groeiseizoen kan vorst flinke schade veroorzaken in wintertarwe. Meestal begint de tarweoogst in Australië in november. De exacte omvang van de schade is nu nog lastig vast stellen, maar zou kunnen resulteren in een tientallen procenten lager opbrengst volgens verschillende lokale bronnen. In het westen van Australië is droogte al wat langer een probleem. Met de vorst in het zuidoosten van het land zou de totale tarweoogst volgens verschillende analisten weleens dik onder de eerder voorspelde 31,8 miljoen ton uit kunnen komen.

In de VS zwakken de zorgen over droogte iets af. Voor de maïs en soja in de cornbelt zit het groeiseizoen er zo ongeveer op en is droog weer vooral gunstig voor de oogst. Het areaal tarwe dat in een droogtegebied staat is afgenomen volgens de nieuwe droogtemonitor. De helft van de wintertarwe staat in een regio waar het te droog is, tegen 58% vorige week. In het hart van de winter wheatbelt - het noorden van Texas, Oklahoma en Kansas - blijft het wel extreem droog.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden