Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Navo-topman Rutte maakt tarwemarkt onrustig

Eergisteren 12:35 uur - Jurphaas Lugtenburg

De raketaanval van Iran zorgde voor onrust en ook de uitspraken van Rutte als kersverse secretaris-generaal van de Navo brachten geen rust op de markt. Tel daarbij op het effect van tegenvallers met betrekking tot het weer en tarwe maakt weer een stap omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif deed gisteren een flinke stap omhoog. Tarwe pluste €5,25 en kwam daarmee uit op €227,50 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift en sloot 2,6% hoger op $5.99 per bushel. Maïs had ook de wind in de zeilen, al was de stijging meer bescheiden dan bij tarwe. Het decembercontract voor maïs op de CBoT sloot 1% hoger op $4.29 per bushel. Soja steekt een beetje schril af tegen de granen. Op de CBoT sloot soja een kwart cent hoger op $10.57¼ per bushel.

Oplopende geopolitieke spanningen en tegenvallers in het Zwarte Zeegebied hebben vooral spelers op de tarwemarkt nerveus gemaakt. Laten we beginnen met de geopolitiek. Daar is het Midden-Oosten dominant. Iran vuurde gisteren circa 180 raketten af op Israël. Israël heeft eerder al laten weten dat een directe aanval van Iran niet zonder reactie kan blijven. De onrust in de regio met onder andere oorlog in Gaza en Libanon zou verder kunnen escaleren volgens analisten. Dat gaat niet ongemerkt aan de granenmarkt voorbij, zo vrezen experts.

Onze oud-premier Mark Rutte heeft gisteren de voorzittershamer van Jens Stoltenberg overgenomen en is begonnen als secretaris-generaal van de Navo. Rutte noemde Oekraïne topprioriteit en vertelde dat het land thuis hoort in de Navo. "We moeten ervoor zorgen dat Oekraïne de overhand krijgt in de strijd", zei Rutte op vragen van journalisten. In de graanhandel lijken spelers dat te interpreteren als een signaal dat wisseling van de wacht bij de Navo geen sneller einde aan de oorlog in Oekraïne betekent.

Weer een Russische regio in de problemen
In Rusland werkt het weer bepaald niet mee voor graantelers. In de West-Siberische regio's Tomsk en Krasnojarsk werd afgelopen weken de noodtoestand uitgeroepen vanwege hevige regens. Gisteren was het de gouverneur van de aan Oekraïne grenzende regio Vozonez die de noodtoestand uitriep. Hier is dat niet vanwege problemen met neerslag maar door droogte. In mei werd hier ook al de noodtoestand afgekondigd vanwege vorst. Door de noodtoestand af te kondigen kunnen boeren aanspraak maken op hun weersverzekering en op overheidssteun. In Voronez werd in 2023 circa 6 miljoen ton graan geoogst en de regio was daarmee de op vier na grootste graanproducent van Rusland. De prijs voor Russische tarwe maakt een stap. Ikar verhoogde de prijs voor Russische Zwarte Zee-tarwe met $5 naar $222 per ton.

Export
In de EU wil het met de tarwe-export nog niet vlotten. Tot en met 29 september werd 6,14 miljoen ton tarwe uitgevoerd tegen 8,28 miljoen ton vorig seizoen. Oekraïne exporteerde in september ook minder tarwe. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw werd 3 miljoen ton geëxporteerd. Dat is 16% minder dan in augustus. Verder maakte het ministerie bekend dat Oekraïense boeren 1,82 miljoen hectare wintergraan hebben gezaaid. Daarmee is 35% van het geplande areaal gezaaid. Van het gezaaide areaal is ongeveer 1,7 miljoen hectare wintertarwe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden