Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Overheid wil goedkopere broodreceptuur Egypte

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe deed afgelopen handelssessie een stapje terug. Een grote tarwe order van Egypte zorgde eerder deze week nog voor een plus. Nu kwam nieuws naar buiten dat het land minder afhankelijk wil worden van tarwe import. Daarvoor wordt aan de broodreceptuur gesleuteld. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe deed op de Matif afgelopen handelssessie een klein stapje terug met €1,50 naar €232,25 per ton. Op de beurs in Chicago kreeg tarwe een iets harder tik te verwerken. Het decembercontract sloot op de CBoT 1,9% lager op $6.03½ per bushel. Maïs volgt zoals bijna gebruikelijk deze week de in afgezwakte vorm de trend in tarwe. Maïs sloot 1% lager op $4.28¼ per bushel. Soja sloot net als de granen ook in het rood en leverde 1% in naar $10.46 per bushel.

Egypte dat eerder deze week nog een van de drijvende krachten was achter de rally op de tarwemarkt met een deal voor ruim 3 miljoen ton tarwe zorgde gisteren voor prijsdrukkend nieuws. Persbureau Reuters meldt namelijk op basis van bronnen in de Egyptische graansector dat het land een poging gaat doen om de tarwe import te verminderen.

Broodsubsidie
Brood wordt gesubsidieerd in Egypte en dat is voor de overheid een te kostbare aangelegenheid aan het worden. Een oplopende staatsschuld, een te kort aan buitenlandse valuta en aanhoudend hoge inflatie maakt dat de overheid drastische keuzes moet maken. Op termijn wil Egypte helemaal of van de subsidies op brood omdat het een te grote belasting op de staatsfinanciën wordt. Helemaal afschaffen is op de korte termijn nog niet aan de orde maar om kosten te drukken en de afhankelijkheid van tarwe import te verminderen wil de overheid maalderijen en bakkers verplichten goedkoper maïs- en eventueel sorghummeel toe te voegen aan het gesubsidieerde brood. Volgens Reuters zou er gedacht worden aan een 1 op 4 ratio vanaf april 2025. Daarmee zou grofweg 1 miljoen ton tarwe uitgespaard worden op een totale tarwe import van 4,75 miljoen ton voor het gesubsidieerde brood programma waarmee Egypte voor  2024/25 rekent. 3,5 miljoen ton tarwe komt van binnenlandse productie.

In het verleden heeft Egypte vaker maïs bijgemengd in de broodmix. Onder druk van de industrie wordt brood nu weer gemaakt van alleen tarwe. De nieuwe plannen kunnen ook nu op weinig bijval van maalderijen en bakkers rekenen. Bakkers vrezen dat ze meer werk hebben aan een mix van maïs- en tarwemeel en dat de baktijd van het brood toeneemt. Maalderijen worden betaald op basis van de tarwe die ze verwerken en zitten logischer niet te wachten op alternatieve producten. Of de Egyptische consument zit te wachten op brood met een andere smaak is ook nog een risico voor de Egyptische overheid.

Remmen los
Maïs en soja is een Amerikaans feestje. In Noord-Amerika zijn de omstandigheden voor de oogst van deze gewassen redelijk goed. Meer waarde lijkt de handel overigens te hechten aan de weerberichten voor Brazilië en Argentinië.

Bron: National Weather Service

Afgelopen dag is er al wat regen gevallen en voor de komende week zit er meer in de verwachting. Verder vooruitkijken is lastig maar ook op de langere lijkt het nog niet gedaan te zijn met de regen. In de grootste sojastaat van Brazilië is nog amper wat gezaaid. Volgens raming eerder deze week ongeveer een 0,5% van het geplande areaal. Nu weer omslaat en de omstandigheden verbeteren worden de zaaimachines echter uit de schuur getrokken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden