Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Het weer maakt de stemming op granenmarkt

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Droogte in het Zwarte Zeegebied en in delen van de VS blijft de tarwemarkt domineren. Het droge weer is voor de oogst van maïs en soja wel gunstig. Aanvallen op twee graanschepen bij Oekraïne lieten de markt redelijk onberoerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif bewoog afgelopen handelssessie vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk €0,25 lager op €228,50 per ton. Op de CBoT liet tarwe een bescheiden plusje zien. Het decembercontract tarwe op de beurs in Chicago sloot 0,5% hoger op $5.92½ per bushel. Maïs sloot 0,3% hoger en kwam daarmee uit op $4.26 per bushel. Soja leverde juist wat in afgelopen handelssessie en sloot 0,4% lager op $10.34 per bushel.

Droogte in het Zwarte Zeegebied en in delen van de Amerikaanse prairies zorgt voor een zekere vast ondertoon in de tarwemarkt. De Russische minister van Landbouw lijkt voor te sorteren op een verlaging in de Russische oogstprognose. Hij had het gisteren over tegenvallers door het weer en problemen voor de landbouw in de regio's waar oorlog gevoerd wordt.

De Ikar-notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe is met $1 gestegen naar $223 per ton. De Russische graanexport leverde vorige week behoorlijk wat in, zo blijkt uit de cijfers van SovEcon. Afgelopen week exporteerde Rusland 870.000 ton tegen 1,3 miljoen ton een week eerder. Van de totale graanexport vorige week was 800.000 ton tarwe tegen 1,29 miljoen ton een week eerder.

Vrije doorgang
In Oekraïne loopt de graanexport een stuk beter dan vorig seizoen. Tot 7 oktober is er 11,2 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 7,2 miljoen ton een jaar eerder, zo blijkt uit de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Ruim de helft, namelijk 6,5 miljoen ton, van de graanexport is tarwe. Verder heeft Oekraïne 3 miljoen ton maïs en 1,4 miljoen ton gerst geëxporteerd.

Een veilige doorgang op de Zwarte Zee is van groot belang voor de Oekraïense graanexport. Dat is geen vanzelfsprekendheid zo is de laatste dagen weer gebleken. Zondag en gisteren zijn er graanschepen geraakt door Russische raketten, zo maakte Oekraïense autoriteiten bekend. Zondag werd een bulkcarrier die onder de vlag van St. Kitts en Nevis vaart geraakt door een Russische raket. Dat schip was volgens Oekraïense bronnen geladen met 6.000 ton maïs; niemand raakte gewond bij de aanval. Maandag was het een schip onder de vlag van Palau dat werd geraakt. Hierbij is een Oekraïner om het leven gekomen en zijn vijf opvarenden gewond geraakt.

Goed oogstweer
In de VS is de oogst van maïs en soja in volle gang. Droog weer in een groot deel van de cornbelt helpt boeren in de VS wat dat betreft een handje. Vooral met het dorsen van soja gaat in hoog tempo, zo valt te lezen in het Crop Progress-rapport van deze week. 47% van het soja-areaal is geoogst tegen 34% rond deze tijd in het vijfjarig gemiddelde. Vorig jaar deze week was 37% geoogst en vorige week was 26% gedorst. De conditie van de soja is er deze week wel iets op achteruit gegaan. 63% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 64% vorige week. Maïs in de VS is voor 30% geoogst tegen 27% in het vijfjarig gemiddelde en 31% vorig jaar deze week. De stand van de maïs is ongewijzigd gebleven met 64% van het areaal dat er goed of excellent op staat.

Met het zaaien van wintertarwe zijn Amerikaanse boeren inmiddels net over de helft. Volgens het USDA zit 51% van het geplande areaal in de grond. Daarmee loopt het zaaien net iets achter op het vijfjarig gemiddelde en vorig jaar, toen 52% gezaaid was. Een kwart van de wintertarwe staat boven en dat is gelijk aan het gemiddelde en aan vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden