Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen over droogte dringen door tot Kremlin

Eergisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Rusland is aan de voorzichtige kant als het gaat om het verlagen van de oogstprognoses dit seizoen. Dat lijkt nu wat in te veranderen. Er staat namelijk een spoedoverleg op de rol over de export van graan. De handel neemt ondertussen ook al een beetje een voorschot op het Wasde-rapport dat morgenavond Nederlandse tijd uitkomt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager op €228,75 per ton. Op de CBoT deed tarwe een stapje omhoog en sloot 0,7% hoger op $5.99 per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts en noteerde uiteindelijke een kwartcent hoger op $4.21 per bushel. Soja zat ook in het groen en sloot 0,4% hoger op $10.20¼ per bushel.

Het is wederom Rusland dat de aandacht trekt van de tarwehandel. Het Russische ministerie heeft een spoedvergadering belegd met graanexporteurs. Tijdens het overleg zal gesproken worden over eventuele exportbeperkingen. Mochten er beperkingen komen op de uitvoer van tarwe dan zal dat grote invloed hebben op de wereldmarkt volgens analisten. Rusland is nu de prijsvechter in de tenders, voornamelijk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Mede daardoor loopt de Russische export vlot.

Tijd dringt
Na twee jaren met zeer goede oogsten is de opbrengst dit seizoen volgens voorlopige inschattingen lager. Daarnaast is het in zuiden van Rusland erg droog. Dat zorgt voor problemen met het zaaien van wintertarwe voor de komende oogst. Ongeveer 13 miljoen van de geplande 20 miljoen hectare wintergraan is gezaaid. De tijd begint echter te dringen voor Russische boeren. Als veel langer gewacht wordt met zaaien gaat de tarwe onvoldoende ontwikkeld de winter in en is de kans op uitwinteren groot.

Rusland is tot nu toe erg voorzichtig geweest met het naar beneden bijstellen van opbrengstprognoses. Dat het Kremlin nu toch wat nerveus wordt, is niet onlogisch. Het wordt zeker niet met zoveel worden gezegd, maar dat er gesproken wordt over exportrestricties is volgens verschillende experts wel een teken aan de wand.

Gunstig weer voor Zuid-Amerika
Soja is een Zuid-Amerikaans feestje. Na stabiele tot licht dalende noteringen de afgelopen anderhalve week was er gisteren een voorzichtige stijging. De kans op regen in de droge gebieden in Argentinië en Brazilië neemt volgens de weerberichten toe. Dat water moet wel vallen, lijken spelers op de markt nu te denken. Wachten op regen voor zaaien zoals veel Braziliaanse boeren gedaan hebben, hoeft de opbrengst van soja overigens niet negatief te beïnvloeden. De problemen komen pas bij de volgteelt maïs. Die moet door een latere sojaoogst later gezaaid worden. Het aantal groeidagen en daarmee de opbrengstpotentie van de maïs wordt er wel minder op.

In de VS neemt de handel ook al een beetje stelling in aanloop naar het Wasde-rapport van het USDA dat morgenavond Nederlandse tijd uitkomt. Voor maïs gaan experts uit van een kleine bijstelling naar beneden voor zowel oogst, verbruik als eindvoorraad. Een iets groter verbruik van maïs in de VS voor de productie van ethanol volgens de nieuwe cijfers van het USDA bracht de markt niet echt in beweging. De voorraad ethanol is wel een stukje lager dan waar analisten vanuit gingen. Met 22,15 miljoen vaten is de Amerikaanse ethanolvoorraad de kleinste in tien maanden. De markt rekende op een voorraad van 23,29 miljoen vaten. Die kleinere voorraad geeft maïs in de VS wat steun.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden