Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Het lukt Rusland niet erg tarwemarkt te sturen

Vandaag 12:20 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het sturen van een markt blijft lastig. Dat blijkt wel na pogingen van Rusland op de tarweprijs op de wereldmarkt op te hogen. Dat is voorlopig bepaald nog geen succes. Frankrijk kwam met nieuwe opbrengstprognoses en heeft de opbrengst voor tarwe in het land wederom verlaagd. Iets later dan gebruikelijk kwam het USDA gisteren met het Crop Progress-rapport.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 lager op €226,25 per bushel. Op de CBoT sloten de granen eveneens in het rood. Tarwe zakte met 1% naar $5.79½ per bushel. De grootste daler op de beurs in Chicago was maïs die 1,5% inleverde naar $4.01¼ per bushel. Soja hield redelijk stand en sloot uiteindelijk 0,5% lager op $9.91 per bushel.

Rusland blijft de gemoederen op de tarwemarkt bezighouden. Het Kremlin deed vorige week een duidelijke poging om de tarweprijs op de wereldmarkt op te krikken. Dat is niet helemaal succesvol kunnen we voorlopig concluderen. Een hard exportverbod komt er niet en analisten betwijfelen of de Russische exporteurs de gelederen gesloten houden en niet onder de door het Russische ministerie van Landbouw voorgestelde minimumprijs van $250 per ton duiken. De Russische Unie van Graanhandelaren kwam gisteren voor het eerst met een indicatieprijs voor tarwe op het schip geleverd aan de Zwarte Zee. Voor tarwe met 12,5% eiwit voor directe levering zetten ze $240 per ton op het bord, voor levering november $245 en december $250 per ton. Door regelmatig met eigen indicatieprijzen te komen hoopt Rusland meer invloed op de prijsvorming te krijgen.

Lagere oogstraming
In de EU loopt de export van tarwe 29% achter op vorig seizoen. Tot 13 oktober is er 6,64 miljoen ton tarwe geëxporteerd, zo blijkt uit de statistieken van de Europese Commissie. Het Franse ministerie van Landbouw heeft de opbrengstcijfers voor de oogst van 2024 naar beneden bijgesteld. De tarweoogst wordt nu geraamd op 25,4 miljoen ton tegen 25,8 miljoen ton vorige maand. De oogst dit jaar valt daarmee 27,6% lager uit dan vorig jaar. De gerstoogst is met 200.000 verlaagd naar 9,8 miljoen ton. Dat is een vijfde minder dan de oogst vorig seizoen. De raming voor korrelmaïs is iets verhoogd naar 14,5 miljoen ton. Door het natte weer tijdens de oogst worden verdere tegenvallers in maïs overigens niet uitgesloten.

Goed dors weer
Een dag later dan gebruikelijk door Columbus Day kwam het USDA gisteren met het wekelijkse Crop Progress-rapport. Het droge weer in grote delen van de cornbelt is gunstig voor de oogstwerkzaamheden. Dat komt goed naar voren in het rapport. 47% van het maïsareaal is gedorst. Vorige week stond de tellers nog op 30%. Ten opzichte van zowel vorig seizoen als het vijfjarig gemiddelde hebben de Amerikaanse maïstelers een flinke voorsprong opgebouwd. Vorig seizoen was deze tijd namelijk 42% geoogst en het vijfjarig gemiddelde staat op 39%. In soja is twee derde van het areaal binnen tegen 57% vorig seizoen en 51% in het vijfjarig gemiddelde.

Het zaaien van wintertarwe gaat in iets minder hoog tempo dan de oogst van maïs en soja. 64% van het geplande areaal wintertarwe is gezaaid. Vorig jaar deze week was dat 65% en het vijfjarig gemiddelde staat op 66%. Ook de opkomst van de wintertarwe loopt iets achter. 35% staat boven. Dat was vorig jaar 36% en 38% in het vijfjarig gemiddelde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden