Wintertarwe voor de oogst van 2025 heeft niet de best denkbare start. In de belangrijke tarweregio's in zowel Rusland als de VS is het te droog om het gewas aan de gang te krijgen. Er is wel regen op komst volgens de weerberichten.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 hoger op €227,75 per ton. Op de beurs in Chicago sloten de granen in het groen. Tarwe pluste 0,9% naar $5.85 per bushel. Maïs maakte eenzelfde beweging met eveneens 0,9% en sloot daarmee op $4.04¾ per bushel. Soja deed afgelopen handelssessie een stapje terug en sloot 1,1% lager op $9.80 per bushel.
Droogte blijft onderwerp van gesprek in de graanhandel. In het zuiden van Rusland is het te droog voor de wintertarwe. In de Rostov-regio is sinds 12 september 6% van de gemiddelde hoeveelheid regen gevallen. De komende dagen wordt er regen voorspeld voor het gebied. Dat is hard nodig ook volgens lokale bronnen. De optimale zaaidatum voor wintertarwe is september, maar door de droogte hebben boeren gewacht. Bij veel later dan zaaien kan het zijn dat de tarwe onvoldoende ontwikkeld is als de vorst invalt. Gebrek aan vocht speelt niet alleen in de provincie Rostov. Volgens Commodity Weather Group heeft 40% van de Russische last van droogtestress na de regen die de komende dagen wordt voorspeld.
Droogte doet nog niets met opbrengstpotentie
Marktbureau LSEG heeft de opbrengstprognose voor de komende tarweoogst in de VS gelijk gehouden op 36,4 miljoen. Het zaaien van wintertarwe loopt keurig in lijn met het meerjarig gemiddelde en de komende dagen wordt er regen voorspeld voor de zuidelijke prairies. Regen is ook hard nodig volgens verschillende bronnen. Sommige percelen zijn wel gezaaid, maar het zaad ligt droog.
Dat de granenmarkt ondanks het ontbreken van bullish nieuws niet verder zakt, heeft volgens sommige analisten te maken met de relatief kleine tarwevoorraden door matige oogsten in Europa en het Zwarte Zeegebied. De ruimte naar beneden is daardoor beperkt. Dit wil overigens niet zeggen dat we nu de bodem bereikt hebben.
Zeker voor het onzekere
Voor Zuid-Amerika zit regen in de weerberichten. Het zaaien van soja loopt en Brazilië achter door de droge periode. Ook maïs en tarwe in Brazilië en Argentinië zijn hard toe aan regen. Groeiomstandigheden lijken te verbeteren, maar de opgelopen achterstand wordt niet zomaar ingehaald. Dat er twijfels zijn over de opbrengstpotentie van de gewassen in Argentinië en Brazilië wordt volgens sommige analisten onderstreept door Mexico. Uit de data van het USDA blijkt namelijk dat Mexicaanse kopers 1,6 miljoen ton maïs in de VS hebben vastgelegd. Mexico neemt het zekere voor het onzekere, kun je stellen.