Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Russische minimum graanprijs nog geen succes

Vandaag 12:15 uur - Jurphaas Lugtenburg

Een markt actief sturen valt nog niet mee. Daar komen de Russische graanexporteurs nu ook achter. Een minimumprijs afspreken lukt wel, maar om iedereen zich daar aan te laten houden is een tweede. In de VS gaat de oogst van maïs en soja vlotjes, zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress rapport. Onder meer door een gezonde vraag zaten maïs en soja wel in de lift afgelopen handelssessie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €224,25 per ton. Op de CBoT bewoog tarwe vooral zijwaarts. Het decembercontract sloot een halve cent lager op $5.72¼ per bushel. Maïs liet een plusje zien en sloot 1,2% hoger op $4.09½ per bushel. Soja bleef net iets achter op maïs met een plus van 1,1%. Het novembercontract soja kwam daarmee uit op $9.81 per bushel.

Verspreide buien in het oosten van Oekraïne en het zuiden van Rusland zorgde voor wat druk op de tarwemarkt. Verschillende lokale bronnen waarschuwen dat er onvoldoende water is gevallen om de problemen met de droogte in het gebied echt op te lossen. Er is meer regen in een groter gebied nodig om de wintertarwe in het gebied echt aan de gang te krijgen. De tijd begint wel te dringen aangezien de winter bijna voor de deur staat.

De Russische graanexporteurs houden zich niet en hun eigen minimum prijzen. De Ikar-notering voor Russische Zwarte Zee tarwe is gestegen met $4 naar $234 per ton. De bodemprijs die de Russische Unie van Graanexporteurs had gezet voor oktober staat echter op $240 per ton, $245 voor november en $250 voor december. De hogere prijs lijkt Rusland wel wat export te kosten. Volgens SovEcon is er vorige week 1,01 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 1,28 miljoen ton een week eerder. Van de graanexport was 940.000 ton tarwe tegen 1,19 miljoen ton een week eerder.

Regen mist de Amerikaanse tarwegordel
In de VS is ook regen gevallen, maar het meeste viel ten westen van de tarwegordel. Het zaaien van de wintertarwe gaat gestaag door. 73% van het geplande areaal zit in de grond zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress rapport van het USDA. Vorig jaar was rond deze tijd 74% gezaaid en het vijfjarige gemiddelde staat op 76% gezaaid. Qua groei loopt de tarwe ook iets achter met 46% dat boven staat. Het vijfjarige gemiddelde zit op 50%.

Met het dorsen van maïs houden de Amerikaanse boeren de gang erin. 65% is geoogst deze week tegen 47% vorige week. Vorig jaar deze week was 55% gedorst en het vijfjarige gemiddelde staat op 52%. Soja is voor 81% geoogst tegen 72% vorige jaar en 67% in het vijfjarige gemiddelde. In het westen van Illinois en Iowa worden hele goede opbrengsten gemeld in de 2024 Crop Watch tour. Andere delen van Illinois maken de hooggespannen verwachten niet helemaal waargemaakt volgens de Crop Watch.

Soja zaaien gaat traag
In Brazilië gaat het zaaien van soja minder voorspoedig. Volgens marktbureau AgRural was tot vorige week donderdag 18% van het geplande areaal gezaaid. Dat is een flinke stap ten opzichte van de 8% gezaaid een week eerder. Vorig jaar was echter 30% gezaaid rond deze tijd. Dat er regen valt, helpt de Braziliaanse soja telers maar het zaaien gaat nog steeds in het laagste tempo sinds 2020/21 volgens ArgRural. Vooral in de grootste sojaprovincie Mato Grosso wil het allemaal nog niet erg vlotten.

Een gezonde vraag naar soja en maïs gaf de markt afgelopen handelssessie een zetje in de rug. Het wekelijkse exportcijfer van maïs van het USDA was met 1 miljoen ton aan de bovenkant van de range waar de handel op rekende. Ook de Amerikaanse export van soja ging met 2,43 miljoen ton richting de bovenkant van de verwachte range. De export trok volgens sommige analisten de belangstellingen van speculanten. Die stapte in en gaven daarmee nog wat extra steun aan de markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden