Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Goede vraag houdt bodem in de graanmarkt

Vandaag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Rusland krijgt medestanders voor het idee van een eigen graanbeurs in Brics-verband. In de slotverklaring van de top in Kazan schaarden de andere landen zich achter het plan van Poetin. In Europa en Zuid-Amerika verbeteren de weerberichten voor graantelers. Op de markt had dat beperkt effect. De handel is vooral in de ban van goede vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot afgelopen handelssessie marginaal hoger met €0,25 naar €223,75 per ton. Op de CBoT zat tarwe iets steviger in de lift en steeg met 0,4% naar $5.78½ per bushel. Maïs sloot 0,6% hoger op $4.19 per bushel. Ook soja sloot in het groen en pluste 0,6% naar $9.97½ per bushel.

Rusland wist ook gisteren weer de aandacht te trekken op de granenmarkt. Het plan van het Kremlin om in Brics-verband een graanbeurs te beginnen kan op bijval rekenen. De Brics-landen, onder andere Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, kwamen de afgelopen dagen samen tijdens een top in Kazan. "Wij verwelkomen het initiatief van Rusland om een ​​graan(grondstoffen)handelsplatform op te zetten binnen de Brics (de Brics Grain Exchange) en dit vervolgens te ontwikkelen, inclusief de uitbreiding ervan naar andere landbouwsectoren", schrijven de landen in de slotverklaring na de top.

De nieuwe beurs zou een instrument moeten worden om tot een eerlijke prijs te komen. Het moet een voorspelbare indicator worden en daarmee een instrument in de mondiale voedselzekerheid. Verschillende analisten zijn kritisch op het Russische initiatief. Poetin wil door met een eigen beurs te komen meer grip op de granenmarkt krijgen, zo stellen ze.

Weer zorgt voor een beetje lucht
De weerberichten zijn voor boeren in Europa en Zuid-Amerika wat gunstiger. In ons deel van de wereld lijkt er eindelijk een drogere periode aan te breken. Regen is nog niet helemaal uit de weerberichten verdwenen, maar er lijken wel kansen te komen om nog een flinke slag te maken met het zaaien van wintertarwe. In Zuid-Amerika blijven er juist regen en buien in de verwachting. Afgelopen dagen kreeg het centrale deel van Argentinië regen van betekenis. Dat was daar ook wel nodig na een lange relatief droge periode. Voor Brazilië worden buien afgewisseld met zon. Zaaimachines kunnen volgens lokale bronnen blijven rijden en soja die gezaaid is komt door de neerslag snel aan de gang.

Ondanks deze gunstige weerberichten houden maïs en soja stand op de beurs in Chicago. Dat komt volgens analisten door de goede vraag naar deze producten. Het USDA meldde een order voor 100.000 ton maïs naar onbekende bestemming. In totaal is er deze maand al 1,9 miljoen ton maïs geëxporteerd door de VS. Onderwijl steeg de ethanolproductie in de VS naar het hoogste punt in twee maanden. De voorraad ethanol viel kleiner uit dan waar analisten op rekenden. Er wordt door handelaren meer gekeken naar de vraag dan naar de mogelijke productie later in het seizoen. Dat wordt nog wat versterkt door speculanten. Die schatten in dat prijzen nu op een niveau zitten waar best nog wat ruimte naar boven is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden