De wintergewassen in Rusland staan er belabberd op. De stand is zo slecht dat de Russische minister van Landbouw verwacht dat er het nodige overgezaaid moet worden. In Canada hebben graantelers hele andere problemen. Ze vrezen het kind van rekening te worden door verslechterde handelsbetrekkingen met China en de VS.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 hoger op €217,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,6% hoger naar $5.46¾ per bushel. Maïs sloot 1,1% hoger op $4.26½ per bushel. Soja liet ook een plus zien en sloot 1% hoger op $9.93¾ per bushel.
De stand van de wintertarwe in Rusland blijft een punt van zorg. Volgens analisten van ProZerno staat 37% van de wintergewassen in Rusland er slecht op of is nog helemaal niet gekiemd. Vorig jaar zat dat percentage op 4%. Sinds deze statistiek wordt bijgehouden stonden de wintergewassen en Rusland er niet zo beroerd op. "Het is lastig om voorspellingen te doen over de komende oogst", vertelt minister van Landbouw Dmitry Patrushev tegen het Russische persbureau Interfax. "We hebben net de wintergewassen gezaaid en die staan er niet goed op. Er zal overgezaaid moeten worden."
Statistics Canada heeft de totale tarweoogst over 2024 iets naar boven bijgesteld tot 34,96 miljoen ton. Daarmee valt de oogst ruim 6% hoger uit dan in 2023 en de bijstelling is in lijn met waar handelaren op rekenden. Het USDA ging in het laatste Wasde-rapport uit van een oogst van 35 miljoen ton. De opbrengst van koolzaad komt volgens Stats Canada uit op 17,85 miljoen ton. Dat is wel een stukje lager dan de 18,51 miljoen ton in de peiling van Reuters. In een eerdere raming had Stats Canada het overigens over een oogst van 19 miljoen ton koolzaad.
Dumping
Koolzaad op de Canadese termijnmarkt stond de afgelopen maand juist wat onder druk. Dat heeft vooral te maken met de internationale handelsbetrekkingen. Canada heeft eerder dit jaar maatregelen genomen tegen de import van Chinese elektrische auto's. China reageerde daar op zijn beurt op met anti-dumpingmaatregelen tegen koolzaad uit Canada. Met de handel in koolzaad tussen beide landen is ongeveer $2 miljard gemoeid. Net voor de importbeperkende maatregelen van Beijing hebben Chinese importeurs hun voorraadposities opgebouwd waardoor er zeker tot februari genoeg koolzaad is. Een andere trend die sommige analisten zien is dat Chinese koolzaadverwerkers overschakelen op soja.
Voor de Canadese koolzaadtelers komt het wegvallen van de vraag uit China op een ongelukkig moment. De nieuw gekozen president van de VS, Trump heeft namelijk ook plannen voor importheffingen op producten uit Canada. Koolzaadolie, dat (samen met used cooking oil uit China) een belangrijk product is in biodiesel, zou voor klanten in de VS te duur kunnen worden ten opzichte van andere plantaardige oliën. Wat China heeft gedaan met koolzaad uit Canada is volgens sommige analisten een voorbode voor wat sojatelers in de VS te wachten staat als Trump zijn plannen voor handelsbarrières gericht tegen China doorzet.